Με την ανάσα της ΕΚΤ καυτή πάνω από τις ελληνικές τράπεζες ξεκινά η πώληση των κόκκινων δανείων καθώς ως φαίνεται αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο να απαλλαγούν από αυτά.
Το γεγονός ότι ο στόχος για την απομείωσή τους το 2016 επετεύχθη δεν μπορεί να κάνει τις τράπεζες να εφησυχάσουν αφού οι πρώτες ενδείξεις από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου έδειξαν ότι μπορεί να πέτυχαν τους στόχους τους αλλά οριακά. Για αυτό πρέπει πλέον να επιλέξουν τη λήψη πιο δραστικών μέτρων, ανάμεσα τους και η πώληση μέρους του κόκκινου χαρτοφυλακίου τους το οποίο μέχρι σήμερα απέφευγαν.
Αλλωστε στο β’ εξάμηνο έχουν να αντιμετωπίσουν τους ελέγχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την καταλληλότητα των στρατηγικών και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν καταρτίσει, τους στόχους που έχουν τεθεί αλλά και πόσο είναι εφικτό με βάση τους σχεδιασμούς αυτούς να επιτύχουν την απαλλαγή τους από τα κόκκινα δάνεια.
Το πόρισμα της ΕΚΤ για τυχόν ανεπάρκειες θα σταλεί στις ελληνικές τράπεζες στο πρώτο μισό του 2018 και εφόσον υπάρχουν ελλείμματα σε σχέση και με τους στόχους που δημιουργούν προβλήματα στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να κληθούν ακόμα και για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση. Σε αυτό το πλαίσιο τα επιτελεία των τραπεζών σχεδιάζουν τις πρακτικές τους για να μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους.
Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, κάτι που διατυπώνει με κάθε ευκαιρία και η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥΣ. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση εάν οι τράπεζες θα πιάσουν τους στόχους για τα κόκκινα δάνεια σε συνέντευξη στη «Wall Street Journal», ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση της μη συστημικής Τράπεζας Αττικής η οποία άνοιξε τον χορό της πώλησης των κόκκινων δανείων της καταφέρνοντας να επιτύχει απομείωση από το 46% στο 23%. Η κίνηση της Αττικής αφορά στη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου δανείων σε οριστική καθυστέρηση ύψους 1.331,2 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) με την επωνυμία Artemis Securitisation S.Α. και έδρα το Λουξεμβούργο στην οποία συμμετέχει και το ξένο Fund Aldridge. Το χαρτοφυλάκιο των δανείων αυτών περιλαμβάνει δάνεια που έχουν καταγγελθεί και σε ποσοστό 92% αφορούν επιχειρηματικά δάνεια ενώ δεν περιλαμβάνει στεγαστικά πρώτης κατοικίας ή ευπαθών ομάδων.
Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι ανάλογες πολιτικές αναφορικά με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων θα πρέπει να δουν προσεκτικά και οι άλλες τράπεζες προτρέποντάς τες σε πιο τολμηρές κινήσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών για την απομείωση των κόκκινων δανείων, έως το 2019 θα πρέπει να έχουν πωλήσει το 7,4% των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους, να έχουν διαγράψει το 13,9%, να έχουν ρευστοποιήσει το 11,5%, να έχουν εισπράξει το 6% και να έχουν εκ νέου ενεργοποιήσει το 30,8%. Μέχρι σήμερα όμως παρά τις θετικές προοπτικές το συσσωρευμένο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παραμένει υψηλό και το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 45,2% του συνόλου των δανείων.

ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ. Η πώληση μέρους των κόκκινων δανείων είναι προ των πυλών. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται ήδη και η Eurobank – Ergasias η οποία εντός του 2017 αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρώσει την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις και με μεγάλη καθυστέρηση ύψους 1,52 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η τράπεζα έχει ήδη καλέσει τους οφειλέτες για να επιτύχει διευθέτηση των οφειλών αυτών πριν την πώλησή τους, το χρονοδιάγραμμα πώλησης τρέχει. Στόχος είναι να έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές ενδιαφερομένων να αγοράσουν τα δάνεια που δεν θα έχουν ρυθμιστεί εντός του Αυγούστου ώστε ώς το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.
Την ίδια στιγμή ανάλογες κινήσεις διερευνούν και οι υπόλοιπες τράπεζες, με την Πειραιώς να έχει ήδη απαλλαγεί από κόκκινα δάνεια ύψους 43 εκατ. ευρώ από την πώληση των θυγατρικών της εκτός Ελλάδος. Εθνική και Alpha φαίνονται πιο συντηρητικές επιλέγοντας μέχρι στιγμής είτε τη λύση των εταιρειών διαχείρισης είτε την προσπάθεια για περισσότερες ρυθμίσεις.

Ομως ανεξάρτητα από την πολιτική που ακολουθεί κάθε τράπεζα το βέβαιο είναι ότι πρέπει μέχρι το 2019 να έχουν επιτύχει απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 49%, δηλαδή από τα 78,3 δισ. ευρώ που ήταν το Ιούνιο του 2016 σε 40,2 δισ. το 2019. Το μείγμα πολιτικής που θα ακολουθήσουν θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό και γι’ αυτό οι πωλήσεις κόκκινων δανείων είναι πλέον αναπόφευκτες.