Στην ουρά της Εφορίας από τα χωράφια στέλνει το υπουργείο Οικονομικών χιλιάδες αγρότες ώστε να καταφέρουν να γλιτώσουν από υπέρογκους φόρους. Αιτία ένας κωδικός της φορολογικής δήλωσης, ο οποίος έχει «μπλοκάρει» την εκκαθάριση των δηλώσεων των αγροτών και τους αναγκάζει να απευθυνθούν οι ίδιοι στις εφορίες για να αναζητήσουν λύσεις.

Τα προβλήματα με τις δηλώσεις των αγροτών επικεντρώνονται στον κωδικό 037-038 του εντύπου Ε1. Ο κωδικός αυτός αφορά τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι φέτος δικαιούνται έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος κωδικός είναι προσυμπληρωμένος από το σύστημα με βάση το αρχείο που απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην ΑΑΔΕ, το οποίο όμως, όπως προκύπτει, είχε λάθη.

Ετσι, χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια του «κατ’ επάγγελμα αγρότη» δεν περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο αρχείο, με αποτέλεσμα κατά την υποβολή της δήλωσης το Taxisnet να μην τους αναγνωρίζει ως κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά ως επαγγελματίες και να τους φορολογεί με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ, καλώντας τους να πληρώσουν υπέρογκους φόρους.

Παρά το γεγονός ότι οι λογιστές εντόπισαν εξαρχής τα προβλήματα αυτά και έγιναν ορισμένες διορθώσεις, περίπου 100.000 δηλώσεις αγροτών έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά με «επιφύλαξη», με αποτέλεσμα να μην εκκαθαρίζονται και να πρέπει ο φορολογούμενος να προσκομίσει εντός 30 ημερών στη ΔΥΟ τα δικαιολογητικά της δήλωσης και τη βεβαίωση με την οποία αποδεικνύεται ότι έχει την ιδιότητα του «κατ’ επάγγελμα» αγρότη.

Το θέμα εξετάστηκε χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αναζητείται μια λύση της τελευταίας στιγμής, ενώ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα με τις δηλώσεις των αγροτών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, εφόσον υπάρξουν προβλήματα.

ΦΟΡΟΙ ΜΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ. Τέλος, χθες υπεγράφη από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή η απόφαση σύμφωνα με την οποία η ΑΑΔΕ θα καλύπτει πλέον τις προμήθειες μόνο για τις συναλλαγές των φορολογουμένων που θα πληρώνουν τους φόρους τους μέσω εναλλακτικών δικτύων πληρωμής (Internet Banking, Phone Banking, ΑΤΜ, APS) καθώς και για συναλλαγές που αφορούν πληρωμή ΕΝΦΙΑ και Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των φορολογουμένων, είτε είναι άνω των 70 ετών, είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, με την προϋπόθεση ότι η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού του υπόχρεου.

Οι άλλες προμήθειες για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων στο γκισέ θα καταβάλλονται πλέον από τους ίδιους τους φορολογουμένους.

Με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ετών και τις εκτιμήσεις για το 2017 και δεδομένης της δυναμικής της τάσης των φορολογουμένων προς τη χρήση εναλλακτικών δικτύων και ηλεκτρονικής τραπεζικής, η δαπάνη εις βάρος του Δημοσίου διαμορφώνεται περίπου στα 19 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Με την απόφαση αυτή, στο εξής η εν λόγω δαπάνη θα μειωθεί στα 9 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας ετήσια εξοικονόμηση για το Δημόσιο τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ.