Δωρεά κολοσσιαίου ύψους (3,17 δισ. δολάρια) έκανε τη Δευτέρα ο Ουόρεν Μπάφετ σε πέντε φιλανθρωπικούς οργανισμούς για 12ή χρονιά στη σειρά. Η μερίδα του λέοντος (2,42 δισ. δολάρια) δόθηκε στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του ιδρυτή της Μicrosoft Μπιλ Γκέιτς, το Bill & Melinda Gates Foundation, λόγω της επιστήθιας φιλίας του Μπίλ Γκέιτς με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή. Συγκεκριμένα προσέφερε περίπου 18,63 εκατομμυρία μετοχές, οι οποίες έχουν τιμή 170 δολάρια η καθεμία. Ο 86χρονος Μπάφετ επιθυμεί οι μετοχές να ρευστοποιηθούν το συντομότερο.

Το υπόλοιπο κεφάλαιο μεταφέρθηκε σε τέσσερα ιδρύματα που σχετίζονται με τον επενδυτή. Πρόκειται για το ίδρυμα Susan Thompson Buffett και εκείνα των παιδιών του Χάουαρντ, Σούζαν και Πίτερ. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως θα προσφέρει το 99% της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ μέχρι τώρα έχει ήδη δώσει σχεδόν 32 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes».

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Forbes», που απαριθμεί ετησίως τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, κατόπιν της δωρεάς του ο Μπάφετ παραμένει στην τέταρτη θέση με προσωπική περιουσία 76,3 δισ. δολαρίων. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται ο Μπιλ Γκέιτς (89.4 δισ.), ο Τζεφ Μπέζος της Amazon.com (84,8 δισ.) και ο Ισπανός Αμάνσιο Ορτέγκα (81,8 δισ.). Ωστόσο, ο Μπάφετ δεν ακολουθεί την ίδια ζωή με τους άλλους τρεις. Η κατοικία του Μπάφετ στην Νεμπράσκα, από την οποία δεν έχει μετακομίσει από το 1958, είναι πολύ απλή και κόστισε μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια και όχι εκατομμύρια όπως οι κατοικίες άλλων κροίσων. Ιδιαίτερο επίσης είναι το γεγονός ότι σε μια εποχή που χρησιμοποιούν όλοι έξυπνα κινητά, ο μεγαλοεπενδυτής διατηρεί το παλιό Nokia τηλέφωνό του.

Ο Μπάφετ, που πλέον έχει κερδίσει τον σεβασμό της Αμερικής, ξεκίνησε το 2010 μια καμπάνια με τον Μπιλ Γκέιτς ώστε να παροτρύνει και άλλους πάμπλουτους του κόσμου να δώσουν τουλάχιστον τη μισή περιουσία τους στη φιλανθρωπία. Εκτοτε, η καμπάνια με την ονομασία «Giving Pledge» έχει προσελκύσει 170 κεφαλαιούχους, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.