Οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται έως το 2025 να έχουν μειωθεί και να έχουν φτάσει αυτές των οχημάτων με παραδοσιακούς κινητήρες δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους. Η αύξηση στις πωλήσεις σημαίνει ότι μέχρι το 2040 ένα στα τρία αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στους δρόμους θα είναι ηλεκτρικό, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg New Energy Forecast. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μέχρι τότε ο αριθμός ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως θα ανέρχεται σε 530 εκατ. Η ζήτηση αναμένεται ότι θα είναι τόσο μεγάλη που οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα χρειαστεί να εκπονήσουν ειδικά σχέδια για να μπορέσουν να την καλύψουν, επεκτείνοντας εργοστάσια ή κατασκευάζοντας νέα σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Τις επόμενες δύο δεκαετίες τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται ότι θα καταγράφουν περισσότερες πωλήσεις από τα συμβατικά και αυτό θα αλλάξει τα πάντα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν σήμερα οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγες ημέρες η Volvo έγινε η πρώτη εταιρεία η οποία ανακοίνωσε ότι στο κοντινό μέλλον θα παράγει μόνο ηλεκτρικά ή υβριδικά μοντέλα εγκαταλείποντας πλήρως τα μοντέλα που θα κινούνται αποκλειστικά με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η αύξηση των πωλήσεων και η κυριαρχία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται επίσης να αλλάξει εντελώς τον χάρτη της παραγωγής πετρελαίου με απρόβλεπτες συνέπειες για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Η κυριαρχία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται μεταξύ άλλων να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 8 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2040. Πρόκειται σχεδόν για την ημερήσια παραγωγή μαύρου χρυσού της Σαουδικής Αραβίας, που είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο.

Καθοριστικός παράγων για την αύξηση των πωλήσεων σε ηλεκτρικά οχήματα θα είναι οι νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται σε μπαταρίες. Αυτές θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα, αλλά και να παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και κατά συνέπεια σε χαμηλότερη τιμή.