Να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια ενόψει των κρίσιμων πολύμηνων διαπραγματεύσεων για το Brexit καλεί τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία κάνει λόγο για σειρά από κινδύνους όπως το ενδεχόμενο φούσκας στην αγορά ακινήτων και η επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για την πιθανότητα ενός σκληρού διαζυγίου μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, το οποίο θα οδηγήσει σε πλήρη διάρρηξη των οικονομικών δεσμών των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του ο Μαρκ Κάρνεϊ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας, τις τελευταίες ημέρες στρώνει το έδαφος για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα. «Μερική απόσυρση της νομισματικής τόνωσης είναι πιθανό να καταστεί αναγκαία» είπε προ ημερών ο Κάρνεϊ, στέλνοντας υψηλότερα τη στερλίνα.

ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΕΩΝ. Στην πραγματικότητα το σχόλιο του προέδρου της Τράπεζας της Αγγλίας αποτελεί μια μετατόπιση από τη δήλωση που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα, όταν είχε τονίσει πως είναι ακόμη νωρίς να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίου.

«Οταν η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής συναντήθηκε αυτό τον μήνα, είχα την άποψη ότι ακριβώς επειδή είχαμε αντίθετα σήματα από τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων ήταν νωρίς να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για το πόσο μεγάλη θα είναι η επιβράδυνση στην ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τράπεζας.

Τα μέλη της Επιτροπής πρέπει τώρα να εξετάσουν κατά πόσο οι επενδύσεις των επιχειρήσεων θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν την επιβράδυνση της κατανάλωσης, την ανάπτυξη των μισθών και το κόστος εργασίας, συμπλήρωσε.

Σημειωτέον ότι πέρυσι η Τράπεζα της Αγγλίας είχε επιλέξει να ελαττώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις από τις τράπεζες, προκειμένου να τους επιτρέψει να δανείζουν περισσότερα σε νοικοκυριά και εταιρείες. Το μέτρο αποσκοπούσε στο να βοηθήσει την οικονομία να επιπλεύσει, εν μέσω της αβεβαιότητας για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.