Τα μέτρα τα ψηφίσατε εξαιρετικά, εφαρμόστε τα άμεσα και μη σκεφτείτε να τα «σκίσετε» μετά το 2018. Το μήνυμα από τους δανειστές εκπέμπεται σχεδόν με μια φωνή, με το ΔΝΤ να διατηρεί τον ρόλο του «κακού», την Κομισιόν να ξορκίζει το ενδεχόμενο πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, την ΕΚΤ να στενοχωρεί την κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας κοντολογίς ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου η συζήτηση για το QE και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ανοίγει εμμέσως παράθυρο για τέταρτο Μνημόνιο.

Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε χθες την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, αλλά ο Σόιμπλε με επιστολή του στους βουλευτές εξήγησε ότι ελάφρυνση χρέους έτσι όπως ζητούσε το ΔΝΤ δεν είναι εφικτή σε αυτήν τη φάση διότι θα απαιτούσε τη λήψη μέτρων δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα ισοδυναμούσε με τέταρτο πρόγραμμα.

Το ανέφελο καλοκαίρι με τους καθαρούς διαδρόμους που οραματιζόταν η κυβέρνηση πριν από το Eurogroup παραχωρεί τη θέση του στη σκληρή πραγματικότητα και τα μηνύματα που δόθηκαν χθες μέσω του Συνεδρίου του Economist δεν επιδέχονται πολλές ερμηνείες.

ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ. Το πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστεί σύντομα η κυβέρνηση αφορά την εφαρμογή των όσων ήδη έχει ψηφίσει.

Τα μέτρα για τη μείωση των κόκκινων δανείων πρέπει να μετουσιωθούν σε γρήγορους και μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να τρέξει γρήγορες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Αυτές που κάποτε ήταν «ξεπούλημα».

Ολα αυτά, πριν καν ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο, όταν ο κίνδυνος να έρθει το ΔΝΤ και να ζητήσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Δείγμα προθέσεων έδωσε χθες η Ντέλια Βελκουλέσκου όταν διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας, ούτε μετά το 2018. Η κανονικότητα στις συλλογικές συμβάσεις, η οποία θα επανερχόταν μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, ήδη προβλέφθηκε με διάταξη νόμου ότι δεν θα επανεμφανιστεί πριν τελειώσει το πρόγραμμα. Και η συζήτηση έχει ήδη ανάψει για το εάν τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε πραγματικά από το Μνημόνιο.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν, εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα. Το ίδιο εκτίμησαν οι Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νίκολας Τζιαμαριόλι (ESM) επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι το ζητούμενο και το διαβατήριο για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι «μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις» και «υλοποίηση, υλοποίηση, υλοποίηση», από κοινού με την ανάληψη της πλήρους ιδιοκτησίας του Μνημονίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δεν φάνηκε να διαφωνεί. Εφτασε μάλιστα και ο ίδιος στο σημείο να αναγνωρίσει τη σημασία ιδιοκτησίας του προγράμματος από την κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν θύμισε ότι το παράθυρο ευκαιρίας για την απεξάρτηση από τα Μνημόνια και την επιστροφή στις αγορές είχε ανοίξει και το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Είναι σημαντικό να μη χαθεί η ευκαιρία που δίνεται, είπε. «Το μπαλάκι είναι στο γήπεδο των ελληνικών Αρχών, τα δύσκολα είναι πίσω μας, δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά η αχίλλειος πτέρνα των ήδη ψηφισμένων μέτρων είναι η εφαρμογή» τόνισε ο Κοστέλο για να διευρύνει το μήνυμα και προς την κατεύθυνση των δανειστών. Η μπάλα βρίσκεται και στο γήπεδο των θεσμών, πρόσθεσε. «Θα πρέπει να μην επιβάλουμε τη λήψη νέων μέτρων πολιτικής, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί».

Το απόγευμα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όταν ρωτήθηκε αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, δεν απάντησε. Το ενδεχόμενο να μην άκουσε την ερώτηση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ QE. Κατά την άποψη της ΕΚΤ, όπως τη μετέφερε και χθες ο Φρανσέσκο Ντρούντι, η απόφαση του Eurogroup δεν έδωσε την απαραίτητη σαφήνεια αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος, ώστε να καταστεί δυνατή η έκθεση βιωσιμότητας χρέους που θα άνοιγε την πόρτα στο QE.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης εξέφρασε διαφορετική άποψη. Είπε ότι υπάρχει επαρκής καθαρότητα, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όλους «να προσθέσουν τα νούμερα» και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Κάλεσε δε την ΕΚΤ να ξαναδεί το θέμα της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτή που είχε ξεκόψει πριν από δύο ημέρες ο Μάριο Ντράγκι.