Την άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης των ξενοδοχειακών καταλυμάτων ως “Boutique Hotels”, ανακοίνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΞΕΕ).

Ήδη, η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών πιστοποίησης των καταλυμάτων ως Boutique Hotels, είναι στη διάθεση των επαγγελματιών, ενώ την Τρίτη παρουσιάστηκαν η διαδικασία και οι προϋποθέσεις απόκτησης του «Σήματος» από τα ξενοδοχεία της χώρας.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του σήματος “Boutique Hotel” πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΞΕΕ, στην οποία παραβρέθηκε και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Όπως επισημάνθηκε, η φιλοσοφία του ΞΕΕ, αναφορικά με την εφαρμογή της διαδικασίας του σχεδίου υλοποίησης των “Boutique Hotels”, βασίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη οριοθέτησης και πιστοποίησης των παρεχομένων υπηρεσιών φιλοξενίας στην Ελλάδα και παράλληλα στον περιορισμό του αυτοπροσδιορισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιλογών των καταναλωτών.

Στόχος του ΞΕΕ είναι το σήμα “Boutique Hotel” να αποτελέσει μέσο διάκρισης και προώθησης των ξενοδοχείων που προσφέρουν «μοναδική εμπειρία διαμονής» στους επισκέπτες τους.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τονίστηκε συγκεκριμένα ότι βασικές προϋποθέσεις ένταξης μίας ξενοδοχειακής μονάδας στην κατηγορία «Boutique Hotel», αποτελούν: Το μέγεθός της, που θα πρέπει να αριθμεί τουλάχιστον 60 δωμάτια και η μονάδα να ανήκει σε μια από τις κατηγορίες των 3, 4 ή 5 αστέρων.

Ειδικότερα, ο σχετικός έλεγχος για την αξιολόγηση ενός ξενοδοχείου ως “Boutique Hotel” διενεργείται σε τέσσερις φάσεις, μέσω μιας διαδραστικής ηλεκτρονικής διαδικασίας on line.

Βάσει των απαντήσεων του κάθε ενδιαφερόμενου σε ειδικό ερωτηματολόγιο, γίνεται η αξιολόγηση του concept της μονάδας και ακολούθως η Επιτροπή (απαρτιζόμενη από επαγγελματίες από το χώρο των ξενοδοχείων, αρχιτέκτονες και διακοσμητές) μελετά το σχετικό υλικό. Κατόπιν εκτελείται on line αξιολόγηση των «Αναβαθμισμένων Υπηρεσιών» και ακολουθεί η «Πιστοποίησή» τους (ο φορέας Διενέργειας Ελέγχου και Επιθεωρήσεων, μέσω Επιτόπιου Ελέγχου, βεβαιώνει για την ύπαρξη των προϋποθέσεων ένταξης στο σήμα “Boutique Hotel”), βάσει σχετικών κριτηρίων που έχουν συμπεριληφθεί στον κανονισμό ένταξης στα “Boutique Hotel” που έχει θεσπιστεί από το ΞΕΕ.

Οι προδιαγραφές αναγνώρισης του σήματος “Boutique Hotel” ουσιαστικά εστιάζονται σε τρία σημεία: Στους χώρους του ξενοδοχείου, στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και στη διακόσμησή του.

Στο πλαίσιο παρουσίασης του σήματος «Boutique Hotel», ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης υπογράμμισε ότι «βασική γραμμή άμυνας, απέναντι στις καταλυτικές διεθνείς εξελίξεις στον τουρισμό, καθώς και στον αθέμιτο εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό, είναι η αναβάθμιση του ξενοδοχειακού προϊόντος με έμφαση στην ποιότητα».

Στηρίζουμε έμπρακτα, πρόσθεσε ο κ. Τσακίρης, «την προσπάθεια του υπουργείου Τουρισμού για «τουρισμό 365 ημερών», καθόσον είναι κοινή διαπίστωση ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού προϋποθέτει απαραιτήτως την αντιμετώπιση της εποχικότητας».

Ήδη, οι διαδικασίες, πιστοποίησης, κατάταξης και ένταξης των ξενοδοχείων αρχικά στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» και τώρα των “Boutique Hotels”, έρχονται να καλύψουν αυτή την ανάγκη για ποιότητα του ελληνικού τουρισμού, ενώ συγχρόνως καταφέραμε να κατοχυρώσουμε το σήμα boutique hotels ως συλλογικό σήμα, τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.