Στη μέγγενη της ανασφάλειας, που σηματοδοτούν από τη μια πλευρά το Brexit και από την άλλη η πολιτική αστάθεια που ακολούθησε μετά τις πρόσφατες εκλογές, βρίσκεται η αγορά ακινήτων της Βρετανίας.

Δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις, που μεταφράζονται είτε σε μείωση της ζήτησης είτε σε πτώση τιμών, και ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η μαζική μετακόμιση στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα από το Λονδίνο και άλλες βρετανικές μεγαλουπόλεις προς άλλα οικονομικά κέντρα, όπως η Φρανκφούρτη.

Τα συμπτώματα είναι εμφανή παντού στην αγορά του Λονδίνου, από τις αγοραπωλησίες που περιορίζονται έως τις τιμές που πέφτουν ειδικά στις πιο ακριβές περιοχές, όπως το Hammersmith και το Islington, όπου οι αξίες διαμορφώνονται στα επίπεδα των 760.000 δολαρίων. Στο σύνολο της αγοράς της βρετανικής πρωτεύουσας, οι τιμές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν φέτος οριακά με ποσοστά της τάξεως του 2%, έναντι 6% πέρυσι και άνω του 10% κατά το 2015 σε πάμπολλες συνοικίες.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για επιστροφή του ρυθμού ανάπτυξης της βρετανικής αγοράς ακινήτων στα επίπεδα του 2012, όπως σημειώνει σε σχετική έκθεσή της η εταιρεία Hometrack, τις βάσεις δεδομένων της οποίας χρησιμοποιούν 17 εκ των 20 κορυφαίων παρόχων στεγαστικών δανείων στη Βρετανία.

«Δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις γύρω από το Brexit και τις επιπτώσεις στην οικονομία, πιστεύουμε ότι οι τιμές των κατοικιών θα πρέπει να προσαρμοστούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με την υπάρχουσα ζήτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Ρίτσαρντ Ντόνελ, διευθυντής της Hometrack.

Ανέκαθεν η αγορά κατοικίας και οι κατασκευές αποτελούσαν τον ασφαλέστερο δείκτη για την οικονομική ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτός είναι και ο λόγος που σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα χειρότερα έρχονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι η βρετανική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2017 έναντι 0,7% αύξησης του τελευταίου τριμήνου του 2016. Στο ίδιο διάστημα οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1,6%, ενώ στάσιμη παρέμεινε και η καταναλωτική δαπάνη.

Αυτό ωστόσο που κάνει τους αναλυτές να ανησυχούν περισσότερο είναι η πορεία της αγοράς real estate. Και αυτό καθώς παραδοσιακά οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων ήταν ο σημαντικότερος τομέας στην Αγγλία μετά την αγορά του χρηματοοικονομικού κλάδου και τον χώρο της εκπαίδευσης. Οι επικείμενες αποχωρήσεις στελεχών τραπεζικών αλλά και άλλων μεγάλων εταιρειών από το Λονδίνο αναμένεται να αφαιρέσουν σημαντική μάζα αγοραστών και ενοικιαστών από την πόλη, αλλά και όλη τη Βρετανία, με ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις στις αξίες των ακινήτων.