Η κυβέρνηση τρέχει μέχρι το παρά πέντε προκειμένου να καλύψει τα τελευταία τρία προαπαιτούμενα (ΔΕΣΦΑ, εθελοντική συνεισφορά εφοπλιστικής κοινότητας και επανυπολογισμός συντάξεων) και να μη διαταραχθεί η ομαλή εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ.

Χθες το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις και η προθεσμία για την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος θα εκπνέει έως τις 24 Ιουλίου. Το Μνημόνιο ορίζει ότι έως τα τέλη του έτους πρέπει να έχει γίνει η πώληση.

Το δεύτερο προαπαιτούμενο που εκκρεμεί διευθετήθηκε με πρωτοβουλία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ενωσης εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση του προέδρου Θεόδωρου Βενιάμη και του Διοικητικού Συμβουλίου για την επέκταση της εθελοντικής συνεισφοράς για έναν ακόμα χρόνο, έως και το 2018.

Το τρίτο προαπαιτούμενο δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμα, αλλά πηγές του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Το Μνημόνιο απαιτούσε ήδη από τον Μάιο επανυπολογισμό του 10% των συντάξεων οι οποίες απονέμονται για αιτήσεις που υπεβλήθησαν από τις 13 Μαΐου 2016 (νόμος Κατρούγκαλου) έως τα τέλη του περασμένου έτους. Επιπρόσθετα έως τα τέλη Ιουνίου πρέπει να έχουν επανυπολογιστεί επιπλέον 20% των εν λόγω (αν αναμονή) συντάξεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 6%, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Την ερχόμενη Πέμπτη το EuroWorking Group θα εξετάσει εκ νέου τον κατάλογο των 140 προαπαιτουμένων προκειμένου να δώσει πράσινο φως στον ESM να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα και να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ. Εκτός θεαματικού απρόοπτου, η εκταμίευση αναμένεται να γίνει το διήμερο 6-7 Ιουλίου.