Εδώ QE, εκεί QE…

Ονειρο ήταν και πάει η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι. Τι και αν επιμένουν στην κυβέρνηση ότι η μάχη δεν έχει χαθεί, τι και αν οι τραπεζίτες εύχονται να αλλάξει κάτι από τον Σεπτέμβριο. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευοίωνα για την ένταξη της χώρας στο QE τους αμέσως επόμενους μήνες. Από ό,τι φαίνεται θα πάρει μακριά η βαλίτσα, αφού έχουμε μπροστά μας τις εκλογές της Γερμανίας και κάποιους μήνες στη συνέχεια για τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης αλλά για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αποφασίσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αν πρώτα το Eurogroup δεν απαλείψει τη φράση «αν χρειαστεί», την οποία επαναλαμβάνει μονότονα σε κάθε απόφασή του όπως και στην τελευταία με την οποία έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση, για το ενδεχόμενο να αποφασίσει στο μέλλον την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ακόμη μία προϋπόθεση που φέρεται να θέτει η ΕΚΤ είναι να προσδιοριστεί συγκεκριμένα από το Eurogroup το χρονικό διάστημα επέκτασης των ωριμάσεων του ελληνικού χρέους, αντί του 0 έως 10 χρόνια που αναφέρεται στην τελευταία απόφασή του. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, άλλο 10, άλλο 5 και άλλο 2 ή και 0 ακόμη –που σημαίνει ξεχάστε την ελάφρυνση.

Ποιος φοβάται

το κάρβουνο

Από την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία, είναι πολλοί όσοι φοβούνται ότι θα λερώσουν το πολιτικό τους κοστούμι με κάρβουνο. Βουλευτές όπως και αιρετοί, η θητεία των οποίων λήγει τον Αύγουστο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι σε Μακεδονία και Αρκαδία λόγω Μεγαλόπολης θα κάνουν προεκλογική καμπάνια με φόντο τον λιγνίτη. Αυτά σκέφτονται και στην κυβέρνηση, αφού είναι άλλο να πέσει το βάρος στις μονάδες της ΔΕΗ του Νομού Φλώρινας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει μόνο έναν βουλευτή, και άλλο στον Νομό Κοζάνης, όπου εκλέγει τέσσερις, με φίλα προσκείμενο περιφερειάρχη τον Καρυπίδη. Τζιζ κάνουν και οι μονάδες της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία. Οχι τόσο λόγω του ενός βουλευτή που εκλέγει στην περιοχή ο ΣΥΡΙΖΑ όσο λόγω του περιφερειάρχη. Επανειλημμένως ο γαλάζιος Πέτρος Τατούλης έχει εκφράσει, τώρα αλλά και στο παρελθόν επί διακυβέρνησης ΝΔ, την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο πώλησης μονάδων. Και στην κυβέρνηση δεν θα ήθελαν να ανοίξουν, μετά την Μακεδονία, μέτωπο και στην Πελοπόννησο. Παράλληλα όμως ξέρουν ότι αν μπουν στη λογική βγάλε αυτό, βγάλε εκείνο, στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα προς πώληση. Αν μάλιστα ισχύσει το σενάριο που ακούγεται τελευταίως για διενέργειαδημοτικώνκαι περιφερειακών εκλογών το2018και όχι το 2019, εκεί να δείτε γλέντια.

Δύσπιστοι για

την κατολίσθηση

Εντός του Ιουλίου θα μάθουμε τι ακριβώς προκάλεσε την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου. Τότε αναμένεται να παραδώσει το πόρισμα για τα αίτια της καταστροφής η Επιτροπή που διόρισε προ ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Τα μέλη της είναι όλοι καθηγητές και κινούνται… εκτός συστήματος ΔΕΗ. Το τονίζω γιατί μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στο υπουργείο δεν έχουν πεισθεί για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει το θέμα η ΔΕΗ, δηλαδή ως γεωλογικό φαινόμενο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Βλέπετε, οι ρηγματώσεις ήταν γνωστές εδώ και χρόνια. Στοιχηματίζω ότι το πόρισμα του ΥΠΕΝ θα έχει ενδιαφέρον.

Τρέχουν για

τα πετρέλαια

Τις αιτήσεις της κοινοπραξίας Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ καθώς και της εταιρείας Energean Oil & Gas, για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε νέες θαλάσσιες περιοχές, ενέκρινε χθες ο Γιώργος Σταθάκης. Το πρώτο σχήμα ενδιαφέρεται για τις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, ενώ η Energean για τη θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο). Οι διακηρύξεις για τους δύο διαγωνισμούς θα δημοσιευθούν έως τα τέλη Ιουλίου.