Πυρετώδεις διαβουλεύσεις φαίνεται πως έχουν αρχίσει για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς η θητεία της Τζάνετ Γέλεν πλησιάζει στο τέλος της.

Παραμένει ωστόσο πιθανό ο Ντόναλντ Τραμπ να διατηρήσει στη θέση αυτή τη Γέλεν, παρά την κριτική που της είχε ασκήσει στο παρελθόν. Στους κύκλους της Γουόλ Στριτ έχουν αρχίσει να συζητούνται διάφορα ονόματα, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, με επικρατέστερο προς το παρόν αυτό του στενού συνεργάτη του Τραμπ, Γκάρι Κον, που σήμερα είναι επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του αμερικανού προέδρου. Ο Κον είναι πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs. Αλλα ονόματα που κυκλοφορούν για την προεδρία της Fed είναι αυτά του Κέβιν Γουόρς, υψηλόβαθμου στελέχους της Fed από το 2006 έως το 2011, του Τζον Τέιλορ, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, του Τόμας Χένιγκ, στελέχους της Fed, και του Γκλεν Χάμπαρντ, οικονομικού συμβούλου του προέδρου Τζορτζ Μπους την περίοδο 2001 – 2003.

Ποιος είναι όμως ο επικρατέστερος υποψήφιος από όλους; Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Bloomberg σε οικονομολόγους και παράγοντες της αγοράς, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Τζάνετ Γέλεν έχει πολλές πιθανότητες να παραμείνει στη θέση της για δεύτερη θητεία. Αρχικά η σχέση της με τον Τραμπ ήταν κακή, αφού ο τελευταίος την είχε κατηγορήσει προεκλογικά ότι κρατά χαμηλά τα επιτόκια για να βοηθήσει την οικονομική πολιτική του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα. Μετά την εκλογή του ο Τραμπ φαίνεται ότι έχει βάλει νερό στο κρασί του, δηλώνοντας μάλιστα τον Απρίλιο ότι συμπαθεί και σέβεται τη Γέλεν.

Σύμβουλοι του προέδρου των ΗΠΑ φέρεται ότι πιέζουν για άλλους υποψηφίους σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς και του αμερικανικού Τύπου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν συχνά το όνομα του 56χρονου Γκάρι Κον, ο οποίος πριν μπει στην ομάδα του Τραμπ, εργάστηκε επί 25 συναπτά έτη στην Goldman Sachs. Τα 10 από τα χρόνια αυτά μάλιστα ήταν πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας, στελέχη της οποίας έχουν παράδοση να καταλαμβάνουν κορυφαίες θέσεις στην οικονομική ζωή των ΗΠΑ. Ο Κέβιν Γουόρς έχει εργαστεί στη Morgan Stanley και θεωρείται ότι διαδραμάτισε στο παρασκήνιο σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007. Πιστεύει ότι η Fed θα έπρεπε να αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των κινδύνων στις αγορές.

Ο Τζον Τέιλορ έγινε διάσημος το 1993 όταν συνέδεσε τα επιτόκια της Fed με την ανάπτυξη της οικονομίας και τον πληθωρισμό. Εχει ασκήσει κριτική στη Fed για τη δημιουργία της φούσκας των ακινήτων το 2007, που οδήγησε στη μεγάλη κρίση των τοξικών δανείων.