Σε σταυροδρόμι βρίσκεται ο ΟΠΕΚ μετά τη νέα υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Ο Οργανισμός δεν φαίνεται να διαθέτει προς το παρόν άλλα εργαλεία στην προσπάθεια να σπρώξει σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές, παρά τη νέα προσπάθεια που έκανε πριν από μερικές εβδομάδες.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να επεκτείνουν για τουλάχιστον άλλους έξι μήνες το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα είναι υποχρεωμένα να παράγουν λιγότερο πετρέλαιο, σε μια προσπάθεια να ανέβουν οι τιμές.

Μια από τις επιλογές που απομένουν πλέον στον ΟΠΕΚ είναι να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή, διακινδυνεύοντας όμως να χάσουν τα μέλη του μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην ενέργεια.

Τα μέλη του Οργανισμού δεν συζητούν αυτό το διάστημα να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση. Η Σαουδική Αραβία, πάντως, έχει υποσχεθεί ότι «θα κάνει ό,τι χρειαστεί» για να σταθεροποιηθούν οι τιμές. Στην προσπάθεια αυτή έχει σύμμαχο και τη Ρωσία, που μπορεί να μην είναι μέλος του ΟΠΕΚ αλλά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες στον κόσμο.

Για να αποφασίσει ο Οργανισμός να προχωρήσει σε νέες μειώσεις της παραγωγής θα πρέπει επίσης να πειστούν όλα τα μέλη του και ιδιαίτερα το Ιράν. Δεν είναι καθόλου σίγουρο εάν η Τεχεράνη θα συμφωνούσε σε μια τέτοια κίνηση, καθώς τώρα η χώρα προσπαθεί να αυξήσει τις εξαγωγές στα επίπεδα που ήταν πριν να επιβληθούν οι διεθνείς κυρώσεις.

Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται ξανά στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί στα τέλη του 2016 όταν ο ΟΠΕΚ είχε αποφασίσει για πρώτη φορά να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής.

Πλέον οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate διαμορφώνονται στα 42,85 δολάρια, ενώ οι τιμές του Brent έχουν φτάσει τα 45,32 δολάρια το βαρέλι.

Οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να εξορύσσουν ξανά μαύρο χρυσό με πολύ γοργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα η προσφορά να υπερκαλύπτει ξανά τη ζήτηση.