Σημαντική πτώση παρουσιάζει η αγορά ακινήτων στην Αγγλία και την Ουαλία, γεγονός που αποτελεί σήμα κινδύνου για όλη τη βρετανική οικονομία.

Η πτώση κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες το 2016 ανακλά μια σοβαρή αλλαγή σε σύγκριση με την κατάσταση των μαζικών αγοραπωλησιών πριν αλλάξουν τα δεδομένα μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Αποτέλεσμα είναι το τελευταίο διάστημα να παρατηρούνται καθοδικές τάσεις στις πωλήσεις μέχρι και 30%.

Η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική ευνοούσε εκείνους που επιθυμούσαν να αγοράσουν σπίτι αλλά τα δεδομένα σήμερα αλλάζουν. Ακόμα και με τα χαμηλότερα επιτόκια, που σημαίνει ότι η πληρωμή σε δόσεις κοστίζει ελάχιστα, οι πωλήσεις δεν φαίνεται να αυξάνονται. Η πιο πιθανή αιτία της κάμψης είναι η αισθητή αύξηση στις τιμές ακινήτων που παρατηρήθηκε από το 2006 και έφθανε ώς 29% σε όλη τη χώρα και 93% στο Λονδίνο. Παρ’ όλο που το Reuters προειδοποιεί τους επενδυτές της αγοράς ακινήτων ότι οι τιμές έχουν πέσει, αποδίδοντας τη βουτιά στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, το κόστος αγοράς κατοικίας παραμένει πολύ υψηλό για τους καταναλωτές.

Ο δεύτερος λόγος είναι τα υψηλά κόστη μετακόμισης για τους νέους αγοραστές, τα οποία ανέρχονται στις 11.000 στερλίνες στην Αγγλία και Ουαλία και 31.000 στο Λονδίνο σύμφωνα με τους Lloyds.

Η αγορά επιβαρύνεται περισσότερο από μη οικονομικούς παράγοντες. Το κλίμα αβεβαιότητας μετά το Brexit αλλά και η πολιτική αστάθεια που επιβεβαιώθηκε μετά τις κάλπες έκαναν επιφυλακτικούς τόσο τους αγοραστές όσο και τους πωλητές.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η συρρικνωμένη αγορά θα επηρεάσει και άλλους τομείς της οικονομίας. Συγκεκριμένα, η ζήτηση για προϊόντα όπως έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, αλλά και για υπηρεσίες μεταφοράς και ανακαίνισης, προβλέπεται να επηρεασθεί αρνητικά εφ’ όσον συνεχίζουν να πέφτουν οι πωλήσεις των ακινήτων.