Το σίριαλ με τα ανασφάλιστα οχήματα καλά κρατεί και θα εξακολουθήσει να ταλαιπωρεί για μέρες ακόμη όσους ιδιοκτήτες βρέθηκαν στη λίστα με τα ανασφάλιστα χωρίς δική τους υπαιτιότητα αλλά από λάθος των αρμόδιων υπηρεσιών. Πρόκειται για αρκετές χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι θα πρέπει να απευθυνθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες (υπουργείο Μεταφορών ή ΔΟΥ) με τα απαραίτητα χαρτιά προκειμένου να αποκατασταθεί το λάθος που έχει γίνει στα στοιχεία για να γλιτώσουν από το πρόστιμο που θα τους περιμένει στη γωνία.

Το υπουργείο Οικονομικών χθες έδωσε μια τελευταία ευκαιρία έως τις 14 Ιουλίου σε όλους τους ιδιοκτήτες που βρέθηκαν στη λίστα με τα ανασφάλιστα είτε να διορθώσουν λάθη που έχουν γίνει στα στοιχεία ή να ασφαλίσουν τα οχήματα τους επιχειρώντας με τον τρόπο αυτόν να καλύψει την ανεπάρκεια των δημοσίων υπηρεσιών η οποία ήρθε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια με το αλαλούμ από τις διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα στοιχεία που διατηρούσε το υπουργείο Μεταφορών για τα οχήματα σε κυκλοφορία διέφεραν από εκείνα των ΔΟΥ αλλά και των ασφαλιστικών εταιρειών για εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις με αποτέλεσμα να προκύψει το χάος όταν επιχειρήθηκε διασταύρωσή τους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσαν χθες ότι αποφασίστηκε το πάγωμα των παραβόλων έως τις 14 Ιουλίου λόγω των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν κατά τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, όπως λάθη στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, οχήματα θανόντων, κλεμμένα κ.λπ. Στο διάστημα αυτό θα έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να διορθώσουν τα λάθη ή να ασφαλίσουν τα οχήματά τους χωρίς την καταβολή του παραβόλου των 250 ευρώ. Σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί άμεσα. Το παράβολο θα επιστραφεί σε όσους το έχουν ήδη καταβάλει τις προηγούμενες ημέρες.

Επισημαίνεται ότι με βάση τη νομοθεσία οι πολίτες οφείλουν να ανανεώνουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των οχημάτων τους πριν από την ημερομηνία λήξης και οφείλουν να τα έχουν ασφαλισμένα εφόσον δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες, ασχέτως εάν τα κινούν ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι αν σε έλεγχο της Αστυνομίας διαπιστωθεί κυκλοφορία οχήματος χωρίς ασφάλιση ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 250 ευρώ για μηχανάκι, 500 ευρώ για ΙΧ και 1.000 ευρώ για φορτηγά.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, από τις 15 Ιουλίου και μετά θα τρέξει νέα διασταύρωση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προσαρμόζονται τα πρόστιμα υπό τη μορφή ηλεκτρονικού παραβόλου σε 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά, 200 ευρώ για οχήματα κυβισμού από 251-1.000 κυβικά και 250 ευρώ για τα υπόλοιπα.