Ενας εφιάλτης δίχως τέλος. Κάθε μέρα που περνά, με τα εκκαθαριστικά των νέων φορολογικών δηλώσεων να φέρνουν σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, ο εισπρακτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πατά ολοένα και παραπάνω το γκάζι των κατασχέσεων.
Οσο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορολογουμένων αυξάνονται τόσο ο εισπρακτικός μηχανισμός επιχειρεί να τρυπώσει με μεγαλύτερη ταχύτητα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών προκειμένου να βάλει στο ταμείο με το ζόρι τους φόρους που έχουν επιβληθεί. Ενδεικτικό της αποδοτικότητας των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης είναι ότι από τις αρχές του έτους έως τον Απρίλιο οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ κατάφεραν κυρίως μέσω κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών να βάλουν στο ταμείο περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ παλαιών και φρέσκων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Τον Απρίλιο για πρώτη φορά οι οφειλέτες στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ξεπέρασαν τις 900.000, με την ΑΑΔΕ να καταγράφει νέο ρεκόρ.
Εχοντας τη δυνατότητα να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 1.628.905 οφειλέτες, κατάφερε να επιβάλει κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων στο 55,53% αυτών ή σε 906.101 φορολογουμένους. Το ποσοστό αυτό άρχισε από το 44,78% στο τέλος του 2015, όταν το πλήθος των οφειλετών υπό μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ήταν 695.074.

Τον Απρίλιο, ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία είχαν 3.940.756 φορολογούμενοι, οι οποίοι εμφανίζονταν στους καταλόγους των αρμόδιων υπηρεσιών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, χωρίς ακόμα να έχει μπει στην τελική της ευθεία η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Η μαζική βεβαίωση των φόρων εισοδήματος τον Ιούνιο αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι έως χθες είχαν υποβληθεί 2,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, με τέσσερα στα δέκα εκκαθαριστικά να είναι χρεωστικά.

Για 1.060.809 φορολογουμένους το ραβασάκι είναι χρεωστικό και καλούνται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις να καταβάλουν συνολικά 927 εκατ. ευρώ. Ο μέσος πρόσθετος φόρος φτάνει τα 874 ευρώ ανά εκκαθαριστικό, ενώ μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις αρχές Ιουλίου θα ακολουθήσει και το νέο χτύπημα του ΕΝΦΙΑ με βεβαιώσεις πρόσθετων φόρων κοντά στα 3,3 δισ. ευρώ.

ΣΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ασφυκτικής υπερφορολόγησης και μπροστά στην αδυναμία των φορολογουμένων να καλύψουν το βουνό των υποχρεώσεών τους, οι εισπρακτικοί μηχανισμοί επιστρατεύουν κάθε νόμιμο μέσο για να αυξήσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού. Τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια εκδίδονται με ρυθμό πολυβόλου κάθε μέρα από τις τράπεζες και συνολικά υπερβαίνουν τις 5.000 σε κάθε εργάσιμη. Παρ’ όλα αυτά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο συνεχίζουν να αυξάνονται. Χιλιάδες κατασχετήρια εκδίδονται καθημερινά χωρίς να υπάρχει πλέον αντίκρισμα κεφαλαίων στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Απρίλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο διογκώθηκαν κατά περίπου 750 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 4,031 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, ποσό το οποίο έρχεται να προστεθεί στα 90,755 δισ. ευρώ συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος του 2016.
Το γκάζι στις κατασχέσεις φαίνεται να αποδίδει και στη γενικότερη εικόνα των εσόδων του προϋπολογισμού. Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι τον Μάιο οι αρρυθμίες οι οποίες είχαν σημειωθεί τους προηγούμενους μήνες στο μέτωπο των εσόδων «γιατρεύτηκαν».
Στα φορολογικά έσοδα προ επιστροφών σημειώνεται υπέρβαση 443 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο, οι επιστροφές φόρων ήταν υψηλότερες κατά 107 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ στα έσοδα αποκρατικοποιήσεων σημειώνεται υστέρηση 340 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού συνεχίζουν ναδείχνουνυστέρηση έναντι των στόχων κατά 793 εκατ., συμβάλλοντας στη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.