Το πολύ σε έναν μήνα από σήμερα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την έκταση νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου μέχρι και τη Γαύδο, που έχει ζητήσει από την κυβέρνηση η κοινοπραξία των ExxonMobil – Total μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια, προκειμένου να διεξαγάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, εφόσον δεν εμφανισθούν άλλοι ενδιαφερόμενοι, η έκταση θα παραχωρηθεί στο συγκεκριμένο σχήμα, που σημαίνει ότι στις αρχές του 2018 θα καταστεί δυνατό να ξεκινήσουν οι πρώτες σεισμικές έρευνες, και αφού εντοπιστούν οι στόχοι, οι πρώτες γεωτρήσεις θα λάβουν χώρα το 2019.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΤΑΣΗ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια τεράστια έκταση δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που έχει μεγάλα βάθη και για την οποία δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα παρά μόνο ενθαρρυντικές ενδείξεις για κάποιες μόνο περιοχές. Εχει ενδιαφέρον ότι στον τελικό χάρτη της πρότασης της κοινοπραξίας δεν υπάρχει κάποιο σημείο που να θεωρείται «αμφισβητούμενο» ή να βρίσκεται εκτός της ελληνικής θαλάσσιας οικονομικής ζώνης, θέμα για το οποίο οι τρεις εταιρείες επέδειξαν ιδιαίτερη προσοχή. Ακριβώς επειδή πρόκειται για βαθιά νερά, το κόστος κάθε γεώτρησης μπορεί και να φθάσει τα 100 εκατ. δολάρια, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι στατιστικά, τα ποσοστά εντοπισμού αξιοποιήσιμων εμπορικά κοιτασμάτων δεν ξεπερνούν διεθνώς το 20%.

Σε κάθε περίπτωση, και έπειτα από μεγάλο διάστημα αδράνειας, καταγράφεται ξανά κινητικότητα γύρω από τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Η πρώτη μεγάλη πολυεθνική που εισήλθε στην ελληνική αγορά ήταν η Total μέσω του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση 20 υποθαλάσσιων περιοχών σε Ιόνιο και  Κρήτη. Τη σκυτάλη πήρε ο ισπανικός κολοσσός Repsol, που συμφώνησε στην εξαγορά του 60% των παραχωρήσεων της Energean Oil στις χερσαίες περιοχές των Ιωαννίνων. Η τρίτη κατά σειρά πολυεθνική που μπαίνει στην Ελλάδα είναι η ExxonMobil, με στόχο τα υποθαλάσσια κοιτάσματα και όχημα τα ΕΛΠΕ.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ. Μια εκτίμηση για τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από τις έρευνες υδρογονανθράκων σε βάθος χρόνου έδωσε προ ημερών σε εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Βουλή ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου. Εάν υπάρξει ανακάλυψη και εκμετάλλευση επί 25ετία ενός κοιτάσματος 100 εκατ. βαρελιών στο Ιόνιο, τότε οι αρχικές επενδύσεις ύψους 1,8-2 δισ. ευρώ θα συμβάλλουν σε ετήσια αύξηση 0,4% του ΑΕΠ, με τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου να ανέλθουν σε 180 εκατ. ευρώ. Στην ίδια εκδήλωση που αφορούσε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του ασφαλιστικού μας συστήματος από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, που συνέδεσε τη θητεία του στο υπουργείο με την επανεκκίνηση της προσπάθειας αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων, υπενθύμισε ότι το 2013 θεσπίστηκε η απόδοση του 75% των εσόδων από την εκμετάλλευσή τους για τη στήριξη των Ταμείων.