Το πάρτι στο λαθρεμπόριο συνεχίζεται, το Δημόσιο στερείται σημαντικών εσόδων που θα μπορούσαν να γλιτώσουν τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα, αλλά την ίδια στιγμή οι έλεγχοι έχουν περιοριστεί στους απολύτως υποτυπώδεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι έλεγχοι έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά και το παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση. Συγκριτικά με το 2014, οι έλεγχοι πέρυσι ήταν μειωμένοι κατά 53%, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ήταν 90% λιγότερα σε αξία. Τα παραπάνω προκύπτουν από έγγραφο της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων για τους ελέγχους που διενεργούν τα κινητά συνεργεία του ΥΠΕΝ, γνωστά ως ΚΕΔΑΚ, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη.

Την απουσία ελέγχων αναγνωρίζει στην απάντησή του και ο ίδιος ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος επικαλείται την κατάργηση στα χρόνια των Μνημονίων των αμοιβών των συνεργείων και προαναγγέλλει την προσωρινή επαναφορά τους. «Είναι γεγονός ότι οι έλεγχοι έχουν ατονήσει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, καθώς η ανά έλεγχο αμοιβή των ΚΕΔΑΚ, που καθοριζόταν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος – Ενέργειας, από την 1η Ιανουαρίου 2016 (ν. 4354/2015, ΦΕΚ 176 Α’), καταργήθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός. Και δεσμεύεται ότι το υπουργείο θα επαναφέρει προσωρινά την ανά έλεγχο αμοιβή των ΚΕΔΑΚ, ώστε να δοθεί χρόνος για τον σχεδιασμό νέου μηχανισμού ελέγχων μέσω ενός μητρώου που θα χρηματοδοτείται από τα έσοδά τους και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το ωραιότερο όμως προκύπτει από την απάντηση της προϊσταμένης της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου (ΔΕΔΑΚ) στο έγγραφο που επισυνάπτει στην απάντησή του ο Γιώργος Σταθάκης.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν περιέλθει στην υπηρεσία μας, από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το 2014 εισπράχθηκαν συνολικά 125.543,48 ευρώ. Για τα έτη 2015-2016, η ΔΕΔΑΚ έχει αλληλογραφία με τις αρμόδιες ΔΟΥ (Αγ. Δημητρίου, Αγίων Αναργύρων, Α’ Αθηνών, ΙΒ’ Αθηνών, ΙΖ’ Αθηνών, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Ελευσίνας, Ηλιούπολης, Κηφισιάς, Καλλιθέας, Κορωπίου, Μοσχάτου, Νέας Σμύρνης, Νίκαιας, Παλλήνης, Γ’ Πειραιά, Δ’ Πειραιά, Α’ Περιστερίου, Β’ Περιστερίου, ΦΑΕ Αθηνών, ΦΑΕ Πειραιά), για παροχή στοιχείων εκ μέρους τους και είναι σε αναμονή των απαντήσεών τους. Κατόπιν τούτου, ενημέρωση για τα μέχρι σήμερα εισπραχθέντα πρόστιμα θα είναι δυνατή από την υπηρεσία μας όταν ολοκληρωθεί η αποστολή και η επεξεργασία των στοιχείων που έχουν ζητηθεί από τις παραπάνω ΔΟΥ».

Ούτε λίγο ούτε πολύ η υπηρεσία του ΥΠΕΝ αναγνωρίζει ότι χρειάζονται τρία χρόνια για να συγκεντρωθούν και οι αρμόδιοι φορείς να επεξεργαστούν τα στοιχεία για το λαθρεμπόριο.

Την ίδια στιγμή, τα φορολογικά έσοδα από τα προϊόντα στα οποία η κυβέρνηση εκτίναξε τους φόρους δείχνουν εκτροχιασμό, με το κράτος να εισπράττει λιγότερα απ’ όσα ήλπιζε, αφού πρώτα όμως έφερε τους καταναλωτές στα όριά τους. Κάπως έτσι, ο κρατικός προϋπολογισμός στο πρώτο 4μηνο παρουσιάζει μαύρη τρύπα εσόδων περίπου 400 εκατ. ευρώ ακριβώς στα προϊόντα στα οποία η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους, δηλαδή σε καύσιμα και καπνικά. Εκεί που υποτίθεται ότι θα έμπαιναν φόροι για να φέρουν επιπλέον έσοδα, τώρα η κατανάλωση καταρρέει και μαζί και οι εισπράξεις. Κάτω σε σχέση με πέρυσι κατά 4,1% (-26 εκατ. ευρώ) τα έσοδα ΦΠΑ από πετρελαιοειδή και λιγότερες κατά 6,8% (-102 εκατ. ευρώ) οι εισπράξεις από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης στα ενεργειακά προιόντα.