Γέφυρα επικοινωνίας προσπαθούν, όπως όλα δείχνουν, να χτίσουν ο ΟΠΕΚ με τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν τα κοινά τους συμφέροντα, παρά το γεγονός ότι οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι μεγάλες.

«Πρέπει να συνυπάρξουμε» ήταν τα λόγια του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ, σύμφωνα με το Reuters. Από τον Δεκέμβριο του 2016 και μετά ο αλ Φαλίχ άλλαξε την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας και του ΟΠΕΚ που προσπαθούσαν να παραγάγουν όσο το δυνατό περισσότερο πετρέλαιο ώστε να βγάλουν εκτός αγοράς τούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

Στελέχη της αμερικανικής αγοράς σχιστολιθικού πετρελαίου βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιέννη, όπου πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη σύνοδος του Οργανισμού. Τώρα ο ΟΠΕΚ αναμένεται ότι θα ανταποδώσει την επίσκεψη αυτή καθώς κορυφαία στελέχη του Οργανισμού ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στο Τέξας για να συνεχιστούν οι επαφές.

Φαίνεται πλέον ότι παραδοσιακές πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να πετάξουν έξω από την αγορά τους αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία το επιχείρησε αυτό με το να αφήσει ελεύθερη την αγορά και να μειωθούν οι τιμές ακόμη και κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Με τέτοιες τιμές είναι ασύμφορο να γίνεται παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου επειδή το κόστος εξόρυξης του είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με πιο παραδοσιακές μεθόδους. Ομως, με το να υποχωρήσουν τόσο χαμηλά οι τιμές δέχτηκαν πλήγμα και οι ίδιες οι χώρες του ΟΠΕΚ και άλλοι παραδοσιακοί πετρελαιοπαραγωγοί, που είδαν να μειώνονται σημαντικά τα έσοδα που έμπαιναν στα ταμεία τους. Ετσι άλλαξαν στρατηγική και μείωσαν την παραγωγή για να ανέβουν, οι τιμές όπως κι έγινε. Τώρα, όμως, με τις τιμές αυτές ξανά στα επίπεδα των 50 δολαρίων το βαρέλι έχουν ξαναμπεί στο παιχνίδι οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου, κερδίζοντας μερίδιο από την αγορά του ΟΠΕΚ. Στόχος του Οργανισμού αυτό το διάστημα είναι να διαμορφωθούν οι τιμές από τα 55 έως τα 60 δολάρια το βαρέλι. Την προηγούμενη εβδομάδα τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να διατηρήσουν μειωμένη την παραγωγή τους για άλλους εννέα μήνες.