Ο δρόμος για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων άνοιξε αρχής γενομένης από τον Δήμο Αθηναίων και σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι παίκτες του εμπορίου, μικροί και μεγάλοι, τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας ο ένας τις κινήσεις του άλλου.

Η σχετική διάταξη η οποία περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή έφερε αλλαγές, αίροντας όλους τους περιορισμούς που ίσχυαν για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Εβαλε όμως ταυτόχρονα και σε νέα βάση ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί εδώ και χρόνια πεδίο ισχυρών αντιπαραθέσεων μεταξύ μικρών και μεγάλων εμπόρων, εργαζομένων και πολιτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, απελευθερώνεται από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εκτός της δεύτερης Κυριακής του Αυγούστου: εντός του Δήμου Αθηναίων, σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης και γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ειδικά για τις περιοχές που περιλαμβάνονται στα όρια του Δήμου Αθηναίων η απελευθέρωση ισχύει ήδη, γεγονός που σημαίνει ότι όποια επιχείρηση θελήσει να λειτουργήσει από αυτήν την Κυριακή μπορεί να το κάνει.

ΤΑ ΟΡΙΑ. Για τις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται η έκδοση υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με την οποία θα οριστούν τα συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια όπου τα καταστήματα θα ανοίξουν. Ωστόσο όπως φαίνεται μέχρι στιγμής όλοι κρατούν στάση αναμονής. Οι μικρομεσαίοι έμποροι από την αρχή εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στην απελευθέρωση και όπως φαίνεται δεν σκοπεύουν να ανοίξουν τα καταστήματά τους, όμως υπάρχει και το θέμα του ανταγωνισμού. Οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων δείχνουν επιφυλακτικοί καθώς ενώ είναι υπέρ της απελευθέρωσης δεν παραβλέπουν το αυξημένο λειτουργικό κόστος για τις επιχειρήσεις τους και χωρίς να είναι βέβαιο ότι οι εισπράξεις τους θα το καλύψουν. Εχει υπολογιστεί ότι η προσαρμογή στις νέες συνθήκες λειτουργίας απαιτεί οργάνωση και κόστος το οποίο μόνο για τους υπαλλήλους υπολογίζεται σε 9 εκατ. ευρώ για κάθε Κυριακή που θα παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα.

ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι, μικροί και μεγάλοι έμποροι, που θεωρούν ότι οι προβλέψεις στον συγκεκριμένο νόμο ανοίγουν θέματα ανταγωνισμού μεταξύ άλλων περιοχών και εκείνων στις οποίες η λειτουργία απελευθερώνεται. Δεδομένης της κρίσης στην αγορά λένε ότι η θεσμοθέτηση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σε συγκεκριμένες μόνο περιοχές τις Κυριακές θα οδηγήσει απλώς στη μετατόπιση του τζίρου από τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας στην Κυριακή και σε συγκεκριμένες περιοχές.

Μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και σουπερμάρκετ κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους περιμένοντας να δουν πώς θα κινηθεί η αγορά. Το ίδιο κάνουν και οι μικρομεσαίοι που, αν και αντίθετοι συνολικά στο άνοιγμα των καταστημάτων, εκτιμούν ότι η αγορά θα είναι αυτή που θα κατοχυρώσει ή θα απορρίψει το μέτρο. Ωστόσο βρίσκονται εν αναμονή της έκδοσης της υπουργικής απόφασης ώστε να προσφύγουν και πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς η απόφαση της κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την απελευθέρωση που είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν. «Ως αντισυνταγματική θα την αντιμετωπίσουμε και όλοι, η ΕΣΕΕ, οι Ομοσπονδίες, οι Εμπορικοί Σύλλογοι και οι λοιποί φορείς που προσφύγαμε στο Ανώτατο Δικαστήριο την πρώτη φορά» λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου – ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ. Με το νέο πλαίσιο εκτός των αλλαγών αναφορικά με τις περιοχές όπου τα καταστήματα θα μπορούν να ανοίγουν περισσότερες των 8 Κυριακών τον χρόνο καταργούνται και οι ποσοτικοί και ποιοτικοί περιορισμοί (εμβαδόν, νομική σχέση με αλυσίδα καταστημάτων, shop in the shop, εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά καταστήματα ή εκπτωτικά χωριά) για τα εμπορικά που ανοίγουν τις Κυριακές σε τοπικό επίπεδο έπειτα από απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη. Μάλιστα υπάρχει η πρόβλεψη ότι οι μέχρι σήμερα εκδοθείσες αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών διατηρούνται σε ισχύ αλλά τις Κυριακές που ορίζουν μπορούν πλέον να ανοίγουν όλα τα καταστήματα και όχι μόνο τα μικρά όπως ίσχυε πριν τη ψήφιση του νόμου.

Σύμφωνα με το πρόεδρο της ΕΣΕΕ, «η συγκεκριμένη απελευθέρωση –σε περίοδο βαθιάς ύφεσης –δεν πρόκειται να αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, ούτε να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα ή την απασχόληση. Απλά θα αναδιανείμει τα ελάχιστα διαθέσιμα κατανάλωσης προς όφελος εκείνων που έχουν και τον τρόπο και την ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή, ήτοι των αλυσίδων λιανικής, των μεγάλων εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι μικροεργοδότες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα προσπαθήσουν με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος να ακολουθήσουν αλλά είναι φύσει και θέσει αδύνατο να τα καταφέρουν».