Μαθαίνω ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νόμο για τα αρχαία του Ελληνικού προκειμένου να λήξει η εκκρεμότητα με ένα από τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Εγινε μάλιστα και σχετική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) πριν από λίγες ημέρες, όπου όχι μόνο συζητήθηκε εκτενώς το θέμα, αλλά και ελήφθησαν αποφάσεις. Ετσι λοιπόν πρόκειται σύντομα να έρθει στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα δεσμεύει το Δημόσιο ότι σε περίπτωση εύρεσης αρχαιολογικών ευρημάτων σε τμήμα του Ελληνικού θα ακολουθούνται σφιχτά χρονοδιαγράμματα και δεν θα γίνεται παρακώλυση του έργου με ταυτόχρονη υποχρέωση του επενδυτή να τα προστατεύει. Τη διάταξη θα συνοδεύει ως παράρτημα ένα «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του επενδυτή, το οποίο θα περιγράφει αναλυτικά το πλαίσιο των διαδικασιών για την εκτέλεση των αρχαιολογικών ερευνών στο Ελληνικό, καθ’ όλη τη διάρκεια των 15 ή και παραπάνω ετών που θα διαρκέσουν οι εργασίες στο πρώην αεροδρόμιο. Ακριβώς όμως επειδή ένα Μνημόνιο Κατανόησης δεν είναι στην ουσία παρά ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αμέσως μόλις η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ πάρει ΦΕΚ (επρόκειτο να γίνει ακόμη και χθες) και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το υπουργείο Πολιτισμού και ο επενδυτής θα κληθούν να υπογράψουν το σχετικό Μνημόνιο, το οποίο θα αναφέρει ότι στην περιοχή του Ελληνικού προβλέπεται ειδική διαδικασία που εφαρμόζει όλες τις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου –δεν θα κάνει καμία έκπτωση –αλλά παράλληλα θα αναγνωρίζει και την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για να υλοποιηθεί η επένδυση. Σε αυτό το πλαίσιο τίθενται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και περιθώρια ολοκλήρωσης των αρχαιολογικών ερευνών από τη στιγμή που θα βρεθεί κάποιο εύρημα. Λέτε να τελειώσει επιτέλους η εκκρεμότητα με το Ελληνικό; Δεν θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά…

Και ο ΟΑΣΑ τον χαβά του

Εκεί πάντως που η κυβέρνηση πάει να λύσει ένα πρόβλημα, την εμφάνισή του κάνει κάποιο άλλο. Προ ημερών λοιπόν μάθαμε ότι ο ΟΑΣΑ όχι μόνο δεν έχει βρει ακόμη την έκταση που θα φιλοξενήσει το νέο του αμαξοστάσιο, αλλά ούτε έχει εξασφαλίσει κονδύλι 35 εκατ. ευρώ που, όπως υποστηρίζει σε επιστολή του, απαιτείται για τη μετακόμισή του από το Ελληνικό.

Το αποκαλύπτει έγγραφο του επικεφαλής του οργανισμού Ιωάννη Σκουμπούρη που κατέθεσε προχθές στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη. Εξελίξεις όμως έχουμε και στα δασικά, καθώς προ ημερών κατατέθηκε η ένσταση από την Ελληνικόν ΑΕ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά, με την οποία και έχουν χαρακτηρισθεί δασική έκταση 37 στρέμματα του Ελληνικού. Μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί όχι νωρίτερα από τα τέλη Ιουλίου, δίχως φυσικά να μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα. Τα πάντα είναι ανοικτά…

Πλαίσιοσε κερδοφορία

Κερδοφορίας συνέχεια για τον όμιλο Πλαίσιο και το 2016. Αυτό δείχνουν οι αριθμοί καθώς ο όμιλος πέτυχε αύξηση των πωλήσεών του κατά 4%, με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να διαμορφώνονται στα 10,1 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα η Πλαίσιο αποτελεί μια από τις ελληνικές εταιρείες τις οποίες δεν έπληξε η οικονομική κρίση. Στην πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Γεράρδος, κάνοντας μια αναδρομή στα ιστορικά στοιχεία των αποτελεσμάτων των εισηγμένων, ανέδειξε το γεγονός ότι η εταιρεία Πλαίσιο είναι μια από τις μόλις 32 εισηγμένες οι οποίες παρουσιάζουν συστηματική κερδοφορία από το 2008 έως το 2016, κατέχοντας τη 18η θέση σε κατάταξη αθροιστικών κερδών μετά φόρων στα εννέα έτη.

Αποφοίτησημε έκπληξη

Ξεπέρασαν τους 700 οι απόφοιτοι του Μητροπολιτικού Κολλεγίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που σε δύο τελετές(στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο και το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο αντίστοιχα) παρέλαβαν τα πτυχία τους από 25 διαφορετικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, δύο διακεκριμένων βρετανικών πανεπιστημίων, του University of East London που εκπροσώπησε η καθηγήτρια Nora Ann Colton, Deputy Vice Chancellor (Academic) του Πανεπιστημίου, και του Queen Margaret University που εκπροσώπησε ο Richard Butt, Vice-Principal. Η έκπληξη της αθηναϊκής εκδήλωσης ήταν η βράβευση του κορυφαίου Δημήτρη Διαμαντίδη για το ήθος και τη συμβολή του στις επιτυχίες της ελληνικής καλαθοσφαίρισης.