Στον ερχομό του προς την εξουσία, παραμονές των εκλογών του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι μπορούσε για να καταστρέψει τα ντιλ της εποχής εκείνης στα πετρέλαια. Διαμήνυε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα ακυρώσει τους διαγωνισμούς και θα ανατρέψει το τότε θεσμικό πλαίσιο αντικαθιστώντας το με άλλο, «που θα προτάσσει το δημόσιο συμφέρον».

Ως αποτέλεσμα, αρκετοί ξένοι επενδυτές εγκατέλειψαν τα σχέδιά τους για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν της ιταλικής Enel, παρότι είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας: ΒΔ Πελοπόννησο, Πρέβεζα – Αρτα και Αιτωλοακαρνανία.

ΠΡΩΤΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ. Πλέον η κυβέρνηση προσδοκά πολιτικά οφέλη από το υπαρκτό ενδιαφέρον για τα πετρέλαια και μιλά για ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, με αφορμή τις υπογραφές των συμβάσεων μίσθωσης ακριβώς για τις ίδιες τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Το έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια των τελετών σύναψης των συμβάσεων με τα ΕΛΠΕ για τις περιοχές Αρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο, και με την Energean Oil & Gas για την Αιτωλοακαρνανία. Είναι ακριβώς οι τρεις περιοχές τους διαγωνισμούς για τις οποίες είχε προκηρύξει τον Σεπτέμβριο 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση επί θητείας Γιάννη Μανιάτη, αλλά πέρασαν από σαράντα κύματα μέχρι να ολοκληρωθούν αφού για δύο τουλάχιστον χρόνια κάθε δραστηριότητα γύρω από το κεφάλαιο πετρέλαια είχε παγώσει.

Το κορυφαίο μάλιστα είναι ότι η εταιρεία Enel που με επίσημο αίτημά της είχε ζητήσει το καλοκαίρι του 2014 να προκηρυχθούν οι τρεις περιοχές, το Φεβρουάριο του 2015 και ενώ εξέπνεε η προθεσμία κατάθεσης προσφορών δεν εμφανίστηκε καν. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι Ιταλοί είχαν έρθει σε προχωρημένες επαφές με ελληνικές εταιρείες για την από κοινού υποβολή πρότασης.

ΧΑΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ. Στην πραγματικότητα και αφού χάθηκαν δύο πολύτιμα χρόνια, ο φάκελος πετρέλαια στην Ελλάδα φαίνεται να ξανανοίγει. Μένει ωστόσο να φανεί αν και κατά πόσο θα προκύψουν στην πορεία νέα προσκόμματα μέχρι να πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα.

«Ανοίξαμε κύκλο συζητήσεων και με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες και για άλλες περιοχές πλην του Ιονίου» είπε χαρακτηριστικά ο Σταθάκης κατά τις τελετές υπογραφής των τριών συμβάσεων, υπονοώντας τις προχωρημένες επαφές με τον πετρελαϊκό κολοσσό της ExxonMobil και άλλους διεθνείς παίκτες. Στελέχη της αμερικανικής εταιρείας, της γαλλικής Total και των ΕΛΠΕ, συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα, με τους Δραγασάκη, Σταθάκη –κάποιες πληροφορίες λένε και με τον Πρωθυπουργό. Σημαντικός διεθνής παίκτης είναι και η ισπανική Repsol, εκπρόσωποι της οποίας ήταν χθες παρόντες, αφού έχει συστήσει με την Energean Oil κοινοπραξία για τις έρευνες σε Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα.

ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ. Ο Σταθάκης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπογραφούν και οι συμβάσεις μίσθωσης του θαλάσσιου Block 2 στο Ιόνιο με την κοινοπραξία Total – Edison – ΕΛΠΕ όπως και του Block 10 με τα ΕΛΠΕ. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης είπε ότι στη συμμαχία με τις δύο ξένες εταιρείες οδήγησαν η ύπαρξη κοιτασμάτων, η πορεία σταθερότητας της οικονομίας και η οικονομική ισχύς των εμπλεκομένων, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας έκανε γνωστό ότι η εταιρεία μαζί με τη Repsol ενδιαφέρονται για έρευνες και σε θαλάσσιες περιοχές. Προανήγγειλε μάλιστα την άμεση έναρξη της ερευνητικής φάσης στην Αιτωλοακαρνανία και σημείωσε ότι το κόστος των σεισμικών ερευνών θα ανέλθει σε 15 – 20 εκατ. δολάρια, ενώ η κάθε γεώτρηση θα φτάσει τα 30 εκατ. δολάρια

Στο μεταξύ, τη θαλάσσια έκταση από τα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου μέχρι και τη Γαύδο της Κρήτης, φαίνεται ότι έχει βάλει στο μάτι το σχήμα ExxonMobil – Total – ΕΛΠΕ. Τέλη Ιουνίου οι τρεις εταιρείες αναμένεται να έχουν καταλήξει στο ακριβές τμήμα που θα ζητήσουν να τους παραχωρηθεί, προκειμένου τον Αύγουστο να υποβάλουν στην κυβέρνηση και την επίσημη πρόταση.