Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε χθες να επεκτείνει τις μειώσεις στην παραγωγή κατά άλλους εννέα μήνες σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι τιμές του μαύρου χρυσού και να μειωθεί η υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά. Με τη συμφωνία αυτή οι μειώσεις στην παραγωγή, που αποφασίστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2016 και κανονικά θα ίσχυαν μέχρι τον επόμενο μήνα, τώρα θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες στη συνάντηση που είχαν χθες στη Βιέννη εξέφρασαν την εκτίμηση ότι τα παγκόσμια αποθέματα μαύρου χρυσού σταδιακά μειώνονται, αλλά η προσφορά δεν θα ισορροπήσει με τη ζήτηση πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους. Μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ οι τιμές του πετρελαίου Brent στην αγορά του Λονδίνου διαμορφώθηκαν στα 53,40 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας υποχώρηση κατά 1% περίπου. Ολο το προηγούμενο διάστημα οι αγορές είχαν προεξοφλήσει την απόφαση του ΟΠΕΚ καθώς είχαν πραγματοποιηθεί πολλές διμερείς συναντήσεις μεταξύ χωρών του Οργανισμού αλλά και πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, με στόχο να υπάρξει συμφωνία στη Βιέννη. Ο ΟΠΕΚ δεν θέλει να είναι μόνος του στην προσπάθεια για μείωση της παραγωγής και γι’ αυτό τον λόγο είχε ζητήσει από νωρίς τη συνδρομή της Ρωσίας. Η Μόσχα είχε συμμετάσχει και στη μείωση της παραγωγής που είχε αποφασίσει ο Οργανισμός στα τέλη του 2016.

Αρχικά ο ΟΠΕΚ ήθελε να κλείσει λίγο τους κρουνούς μέχρι και τον επόμενο μήνα. Ομως η άνοδος των τιμών του μαύρου χρυσού έβαλε ξανά στο παιχνίδι τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη συμφωνία του Οργανισμού με τη Ρωσία. Οι αμερικανοί παραγωγοί είχαν μειώσει την παραγωγή όσο οι τιμές είχαν υποχωρήσει κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, αλλά στη συνέχεια την αύξησαν σημαντικά όταν οι τιμές κινήθηκαν πάνω από το όριο αυτό. Η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ οδήγησε ουσιαστικά τον ΟΠΕΚ στην απόφαση να παρατείνει για εννέα ακόμη μήνες την απόφαση να πωλούν τα μέλη του λιγότερο πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές.