Μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρώτα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και έπειτα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων έστειλε ο Μάριο Ντράγκι. Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας στη Μαδρίτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ θέλησε να στείλει σήμα ότι δεν επιθυμεί να εκπλήξει τις αγορές.

Με βάση τη στρατηγική που έχει επικοινωνήσει η ΕΚΤ –πρόκειται για πρακτική των κεντρικών τραπεζών που είναι γνωστή στις διεθνείς αγορές ως «forward guidance» -, το κόστος δανεισμού σε ευρώ θα αυξηθεί όταν ολοκληρωθούν πρώτα οι αγορές κρατικών ομολόγων. Ορισμένα στελέχη της Τράπεζας, όμως, το τελευταίο διάστημα έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει το αντίθετο εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομία.

Πρόκειται για εξέλιξη που δείχνει τις πιέσεις που δέχεται ο Μάριο Ντράγκι από χώρες όπως η Γερμανία, αλλά και από στελέχη της ίδιας της Τράπεζας, καθώς η οικονομία στην ευρωζώνη παρουσιάζει συνεχή σημάδια βελτίωσης. Οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να ποντάρουν σε αλλαγή νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη, όπως τουλάχιστον φαίνεται από την πορεία των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων. Τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας αυξήθηκαν χθες στο 0,43%. Αναλυτές εκτιμούν ότι όσο καταφτάνουν σημάδια πως η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη βελτιώνεται τόσο θα αυξάνονται οι προβλέψεις για μείωση της ρευστότητας από την ΕΚΤ νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Το θέμα της αλλαγής νομισματικής πολιτικής έχει προκαλέσει την ίδια στιγμή διχόνοιες και μέσα στους κόλπους της ίδιας της Τράπεζας. Αυτό φαίνεται και από τις πρόσφατες παρεμβάσεις δύο εκ των στενότερων συνεργατών του Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι παρουσιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ έχει αναφέρει ότι η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει με πολύ προσεκτικά βήματα σε τυχόν αλλαγή νομισματικής πολιτικής. Ο υπεύθυνος της Τράπεζας για τη λειτουργία των αγορών Μπενουά Κερέ έχει αναφέρει ότι εάν οι κινήσεις αυτές γίνουν με πολύ αργά βήματα, τότε στο τέλος τα αποτελέσματα μπορεί να είναι χειρότερα από τα αναμενόμενα.