Πιέσεις για την εξέρευση λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, άσκησαν ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπούνο Λεμέρ. Στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκε και ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί ενώ από την πλευρά τους ο Β. Σόιμπλε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έδειξαν απρόθυμοι να μπουν σε μία τέτοια συζήτηση, κάνοντας λόγο καταρχήν για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας και προσδιορισμό των προϋποθέσεων για την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα.

Υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρπροσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο νέος υπουργός της Γαλλίας ανέφερε ότι είχε ήδη σειρά επαφών με τους ομολόγους του ενόψει του Eurogroup. Όπως είπε πέρα από τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε μεταξύ άλλων με τον Έλληνα ομόλογό του καθώς και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο ίδιος χαιρέτισε τις «δύσκολες» αποφάσεις για τον ελληνικό λαό που λήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση και δήλωσε ότι πρέπει να καταλήξει το Eurogrοup σε μία συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ατενίσει το μέλλον με πιο θετικό τρόπο. «Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Μ. Λεμέρ.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γερμανού ομολόγου του Βόφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν έχει εντολή από την γερμανική Βουλή να προχωρήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι «μπορούμε να βρούμε λύσεις που δε χρειάζονται την έγκριση της γερμανικής Βουλής, αρκεί να υπάρχει «φαντασία».

Τέλος σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια για να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, καθώς οι αρχικές θέσεις των δύο πλευρών είναι αρκετά «απομακρυσμένες». «Αυτή είναι όμως η δουλειά των υπουργών Οικονομικών και ελπίζω ότι θα γίνει μια καλή προσπάθεια σήμερα», επισήμανε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε την Δευτέρα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δώσουν στην Ελλάδα δημοσιονομικό χώρο για να κάνει αναπτυξιακές επενδύσεις στις εκπαίδευση, τις υποδομές, την έρευνα και την ανάπτυξη.

Ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι το Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ως αντάλλαγμα στις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές.

«Το 2016, το Eurogroup υποσχέθηκε ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα το 2018. Οι Έλληνες πέτυχαν απίστευτα πράγματα από τότε», δήλωσε ο Γκάμπριελ. «Στους Έλληνες λέγαμε πάντα ότι αν κάνει αυτό, τότε θα είναι απαραίτητο να σου δώσουμε ελάφρυνση χρέους. Και νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα να γίνει αυτό συγκεκριμένο».

«Σήμερα θα ασχοληθούμε κυρίως με την Ελλάδα και για αυτό υπάρχει η γενική προσδοκία ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την ψήφιση των μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο και σημειώνοντας πως «σήμερα θα λάβουμε την έκθεση των θεσμών και θα δούμε πώς αξιολογούν την κατάσταση», προσέθεσε: «Ελπίζω ότι θα έχουμε σήμερα συμφωνία η οποία θα κλείσει πολιτικά το θέμα. Δεν μπορούμε βέβαια να κλείσουμε το θέμα της επόμενης καταβολής. Χρειαζόμαστε ένα «complience report» και μια σειρά από άλλα πράγματα, αλλά σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε στη γραμμή που είχαμε αποφασίσει τον περασμένο Μάιο ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να καταβληθεί εγκαίρως η δεύτερη δόση».

Για την καταβολή της δόσης είπε: «Είναι σαφές ότι δεν θα ολοκληρώσουμε σήμερα τη συμφωνία για καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά ότι θα θέσουμε τους πολιτικούς κανόνες, ώστε τις επόμενες εβδομάδες να φτάσουμε στην τελική συμφωνία με τεχνική δουλειά».

Γiα τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι το Ταμείο «έχει κάνει μια ανάλυση για τη βιωσιμότητα το ελληνικού χρέους, η οποία δεν συμφωνεί με εκείνη των Ευρωπαίων» και «γι΄ αυτό πρέπει να βρούμε μια λύση για το πώς το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να προσκρούει στους ίδιους του τους κανόνες». «Θα είναι ένα από τα δύσκολα θέματα, είμαι πεπεισμένος όμως ότι θα βρούμε μια λύση», τόνισε.

Σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είπε ότι «φαίνεται πως ακόμα και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης (ενν. τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ) λησμονούν μερικές φορές ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για άλλα μέτρα πλην εκείνων τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015. Πρέπει να πει όχι, εκτός εάν έχει διαφορετική εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου» και προσέθεσε:

«Τα βραχυπρόσθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση τους χρέους είναι ήδη εν ισχύ, τα μεσοπρόθεσμα και εφόσον είναι αναγκαία θα αποφασιστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Και έχουμε εξειδικεύσει από τι θα αποτελούνται, είναι λ.χ. η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, συγκεκριμένα μέτρα στο θέμα των επιτοκίων. Θα μπορεί ίσως κανείς να συγκεκριμενοποιήσει το ένα ή το άλλο σημείο λίγο περισσότερο, αλλά δεν μπορούν να αποφασισθούν πριν τη λήξη του προγράμματος και χωρίς εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου».

Στο ερώτημα για το αν ο Γάλλος ομόλογός του ταχθεί σήμερα υπέρ των ελαφρύνσεων, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία, ο κ. Σόιμπλε είπε: «Ήμασταν μαζί όλο το πρωί, ήρθαμε μαζί στις Βρυξέλλες. Δεν περιμένω βέβαια να μάθω από τα πρακτορεία τις απόψεις του… Θα δείτε ότι συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό, γνωριζόμαστε εξάλλου από καιρό και έχουμε μια βασική κατεύθυνση στην ΕΕ, η οποία ανταποκρίνεται και με εκείνη του προεκλογικού αγώνα του νέου Προέδρου και σε αυτήν συμφωνούμε».

Η διαφωνία ΔΝΤ και Ευρωπαίων οφείλεται κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών στο ότι το πρώτο έχει τους δικούς του κανόνες. «Το ΔΝΤ θέλει να κάνει προγνώσεις για την Ελλάδα εν ανάγκη ακόμα και μέχρι το 2070 και μια υπόθεση ανάπτυξης όχι πάνω από 1% για 40 χρόνια», προβλέψεις που «δεν μπορούν να αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι, διότι μετά δεν θα είχαν νόημα τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την Ελλάδα», είπε και τόνισε:

«Νόημα έχει να αναπτυχθεί η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες τόσο ώστε να μικρύνουν οι διαφορές τής ανταγωνιστικότητάς της με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι να μεγαλώσουν. Αυτές είναι όμως σκέψεις σημαντικές για την ευρωζώνη και οι οποίες δεν ταιριάζουν με τους κανόνες του ΔΝΤ, το οποίο δανείζει για 3-5 χρόνια. Με καλή θέληση όμως θα βρούμε μια λύση».

«Περιμένω και εργάζομαι για μια συμφωνία σήμερα, αλλά δε θα είναι η τελική συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogoroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η τελική και συγκεκριμένη απόφαση για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθεί μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή του χρόνου. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος και αυτό εξετάζει σήμερα το Eurogroup.

O Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι στόχος σήμερα είναι να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι σε κάποια θέματα υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και τόνισε ότι ως τη λήξη του ελληνικού προγράμματος θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σε όλα τα θέματα.

Τέλος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι πιθανότατα σήμερα θα προσδιοριστεί το ύψος της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Θετική είναι η έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας ως προς τα συμφωνηθέντα, που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στo Εurogroup, δήλωνε την ίδια ώρα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

«Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ένα δύσκολο πακέτο μέτρων με το οποίο ζητά από τον ελληνικό λαό νέες θαρραλέες, αλλά και αναγκαίες προσπάθειες», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και κάνει σημαντικές προσπάθειες και γι’ αυτό είναι σημαντικό και οι εταίροι της να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι σήμερα ο στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να βρεθεί μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Ελπίζω και πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι αυτό θέλουν όλες οι πλευρές. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σήμερα πρέπει να δουλέψουμε για να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ.

Ο Π. Μοσκοβισί κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες σήμερα για να επέλθει συμφωνία, ούτως ώστε η Ελλάδα και η ευρωζώνη να μπορέσουν να γυρίσουν σελίδα προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. «Τώρα ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει ότι οι προσπάθειές του βρίσκουν ανταπόκριση», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την Δευτέρα την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, αλλά ίσως αναβάλει το ζήτημα του ελληνικού χρέους, δήλωσε από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

«Είναι δύσκολο να πούμε. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε συνολική συμφωνία σήμερα, αλλά ίσως να έχουμε απόφαση για την εκταμίευση της δόσης με το ζήτημα της απομείωσης του χρέους να πηγαίνει για αργότερα», δήλωσε ο Nούναν σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στο Eurogroup.