Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών διαμορφώνονται τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης πατάει περισσότερο γκάζι. Αυτό αυξάνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και βελτιώνει την ψυχολογία τους, με αποτέλεσμα να ανοίγουν πιο εύκολα το πορτοφόλι και να αυξάνουν την κατανάλωση. Με βάση τα στοιχεία όσων εισηγμένων επιχειρήσεων της Γηραιάς Ηπείρου έχουν υποβάλει μέχρι τώρα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2017, η αύξηση των κερδών ανέρχεται σε 23%. Πρόκειται για ποσοστό που ξεπερνά ακόμη και αυτό όσων αμερικανικών επιχειρήσεων έχουν υποβάλει μέχρι τώρα λογιστικές καταστάσεις πρώτου τριμήνου. Η κερδοφορία των επιχειρήσεων των ΗΠΑ παρουσιάζεται αυξημένη κατά 14%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελβετικής τράπεζας UBS, περισσότερες από 60 μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ανακοινώσει ήδη αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προβλέψεις για αύξηση της κερδοφορίας. Σύμφωνα μάλιστα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, κορυφαία στελέχη μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εκτιμούν ότι τα έσοδα και τα κέρδη θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα. Η αισιοδοξία αυτή έχει αντίκτυπο και στην πορεία των τιμών των μετοχών και των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό ότι στο διάστημα του τελευταίου δωδεκαμήνου ο δείκτης DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έχει παρουσιάσει άνοδο που φτάνει το 20%. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα η απόδοση του δείκτη Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διαμορφώνεται κάτω από το 15%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η UBS, οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ανακοινώσει κέρδη πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, στις φαρμακοβιομηχανίες, στην ενέργεια και στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Εκτός από γερμανικές επιχειρήσεις που πάνε καλά καθώς βελτιώνεται η εσωτερική κατανάλωση στη χώρα, κέρδη πάνω από τις προσδοκίες έχουν ανακοινώσει επίσης πολλές επιχειρήσεις από την Ολλανδία και τη Βρετανία.

Καθώς τα αποτελέσματα στην Ευρώπη είναι όλο και πιο καλά, αυξάνεται ταυτόχρονα ο αριθμός των επενδυτών που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν περισσότερα ρίσκα και να περιλάβουν τέτοιες μετοχές στα χαρτοφυλάκιά τους.