Η αποκλιμάκωση της υψηλής φορολογίας που επιβαρύνει αρνητικά τον τουρισμό, είναι ο κυριότερος από τους πέντε άξονες της Νέας Δημοκρατίας, που προανήγγειλε την Πέμπτη ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανάπτυξη του κλάδου.

Στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της 25ης γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), είναι η Ελλάδα να γίνει το πιο δυνατό τουριστικό brand στην Ευρώπη.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι για τη ΝΔ επείγει η κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη, με προτεραιότητα τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη σύζευξη με τον πολιτισμό, αλλά και την ευημερία των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών.

Ειδικότερα, οι πέντε προτεραιότητες της Ν.Δ για τον τουρισμό, είναι:

* Η προσέλκυση κατά την επόμενη επταετία ποσού ύψους 20 δισ. ευρώ σε επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό, που είναι ώριμα και πρέπει να ξεκολλήσουν. Συνολικά, σε όλους τους κλάδους, τα επόμενα χρόνια είναι ανάγκη να επενδυθούν κονδύλια ύψους 100 δισ.ευρώ.

* Η επιστροφή των φορολογικών συντελεστών του τουρισμού σε ανταγωνιστικά επίπεδα. «Ως ΝΔ δεσμευόμαστε για την κατάργηση του τέλους διαμονής, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2018 και για την σταδιακή αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, καθώς και τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις στο 20%», είπε χαρακτηριστικά.

* Η διαμόρφωση νέου χωροταξικού πλαισίου, ελκυστικού για τις επενδύσεις. «Δεν είναι δυνατόν να είναι έωλα σημαντικά επενδυτικά σχέδια λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου», είπε.

* Η δημιουργία χαρτοφυλακίου προϊόντων προστιθέμενης αξίας, που θα αυξήσουν τα έσοδα, με την ενίσχυση τομέων όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός (προϊόν με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη), ο τουρισμός πόλεων, η τουριστική κατοικία κ.ά.

* Σύγχρονη προώθηση και προβολή του ελληνικού τουρισμού, με συμπράξεις του ΕΟΤ με τον ιδιωτικό τομέα.

O κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο τουρισμός είναι το μεγάλο στήριγμα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας ειδικά τα χρόνια της κρίσης, με πάνω από 23% επί της συνολικής απασχόλησης και έσοδα άνω των 13 δισ. ευρώ.

Νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ ο κ. Ρέτσος

Στη διάρκεια της 25ης γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ, νέος πρόεδρος του συνδέσμου αναδείχθηκε ο κ. Γιάννης Ρέτσος, που διατέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Ο κ. Ρέτσος διαδέχτηκε στο ΣΕΤΕ τον κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, που ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου τα τελευταία έξι χρόνια.

Ο κ. Ανδρεάδης, κατά την σημερινή-τελευταία ομιλία του στο ΣΕΤΕ, αναφέρθηκε στη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ με ποσοστό 25%, τονίζοντας ότι ο τομέας «είναι σε θέση να ενισχύσει με ακόμα μια μονάδα το ΑΕΠ φέτος, στην περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι για άνω των 28 εκατ. αφίξεων, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και άνω των 14,5 δισ. ευρώ εσόδων -αν ανακάμψει η μέση τουριστική δαπάνη στα επίπεδα του 2015».

Υπογράμμισε δε, ότι σύμφωνα με τη μελέτη που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες με την MRB, ο τουρισμός στο ευρύ κοινό αντιπροσωπεύει την ελπίδα για την ανάπτυξη. «Με ένα αδιαπραγμάτευτο 86%, οι Έλληνες θεωρούν ότι ο τομέας του τουρισμού είναι αυτός που θα βγάλει την χώρα από την κρίση, όταν όλοι οι υπόλοιποι τομείς αδυνατούν να δημιουργήσουν αισθήματα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης στους Έλληνες».

Σύμφωνα με την έρευνα, το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο τουρισμός είναι η ελπίδα της χώρας, ενώ το 73% ότι ο τουρισμός συμβάλλει τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχή.

Ωστόσο, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε, ότι παρά το γεγονός ότι φέτος η χώρα ανέβηκε επτά ολόκληρες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη τουριστικής ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum , από τη θέση 31 στη θέση 24, «το τραγικό για όλους εμάς είναι να αναλογιστούμε τα βαρίδια που κουβαλάμε σε θέματα γραφειοκρατίας, πολιτικής αστάθειας, υποδομών και φορολογίας.

Για παράδειγμα, στην κατηγορία Επιχειρηματικό Περιβάλλον, η Ελλάδα μας είναι 43 θέσεις πίσω από την Ισπανία.

Επί συνόλου 136 χωρών, καταλαμβάνουμε την 134η θέση για την ελκυστικότητα του φορολογικού πλαισίου όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων και την 133η θέση όσον αφορά στην ελκυστικότητα του φορολογικού πλαισίου για εργασία και επιχειρηματικότητα, επιβεβαιώνοντας – δυστυχώς με τον πιο απόλυτο τρόπο – τις απόψεις μας σχετικά με την στρατηγική της ασταμάτητης υπερφορολόγησης του τομέα εκείνου που ήδη έχει αναλάβει και σηκώνει ένα δυσθεώρητο βάρος».

Αναφερόμενος σε λάθη και παραλείψεις κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του, επισήμανε ότι «δεν καταφέραμε, για παράδειγμα, να στηριχθούν όσο θα θέλαμε οι πιο αδύναμες επιχειρήσεις, που παρά τις συγκυρίες μπορεί να είναι βιώσιμες, δεν πείσαμε δανειστές και Πολιτεία να φορολογήσουν δίκαια και όχι ακραία και άδικα τον μόνο δυναμικό τομέα της οικονομίας μας, δεν ενισχύθηκαν όσο έπρεπε οι πιο αδύναμες περιοχές, ο εσωτερικός τουρισμός, η αγροτική παραγωγή».

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του τουρισμού στην ανάκαμψη της χώρας. «Ο ελληνικός τουρισμός παρά την κρίση και τις μεγάλες αντιξοότητες, κατάφερε να παραμείνει υγιής και ανταγωνιστικός, δημιουργικός και πρωτοπόρος», ανέφερε ο κ. Ρέτσος και πρόσθεσε:

«Σήμερα, που τα πράγματα φαίνονται να πηγαίνουν πολύ καλύτερα, θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Κανείς δε θα πρέπει να επαναπαυτεί στη λογική των ρεκόρ ή των επιτυχιών. Πρέπει να κάνουμε πολλά. Να αναζητήσουμε τις νέες τάσεις και τις ανάγκες των τουριστών.

Να δώσουμε έμφαση σε νέες υποδομές, συνεδριακές, εκθεσιακές, σε εγκαταστάσεις υπηρεσιών ευεξίας, σε ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις, σκάφη αναψυχής, σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Να εκσυγχρονίσουμε τα λιμάνια και να προσθέσουμε νέες μαρίνες».