Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στο Reuters σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΚΤ, θέτοντας μια ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων για το ελληνικό χρέος ως προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης στο διοικητικό της συμβούλιο σχετικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι πρώτα θέλουμε να δούμε ένα αποδοτικό πρόγραμμα προσαρμογής. Και αυτό το έχουμε. Στη συνέχεια, θέλουμε να περιοριστούν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ξεκάθαρη συνέχεια. Το πρώτο βήμα ήταν η ελληνική κυβέρνηση και οι τέσσερις θεσμοί να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο πολιτικών που επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι πολιτικές τώρα συζητούνται και ψηφίζονται από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα. Ήταν μια τεράστια προσπάθεια για την ελληνική κυβέρνηση και τελείωσε», δήλωσε ο Κερέ, σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο βήμα είναι μια συμφωνία για τα μέτρα που αφορούν τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους. «Το πλαίσιο τέθηκε από τους υπουργούς του Eurogroup τον Μάιο του 2016 και δεν θα αλλάξει. Αυτό θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και ελπίζω ότι μπορούν να βρουν μια συμφωνία. Αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν στα μέσα του 2018, στο τέλος του προγράμματος, αλλά αυτό που θα θέλαμε να δούμε ως ΕΚΤ είναι μια ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων για το χρέος και πόσο θα συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Χρειαζόμαστε επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης», δήλωσε ο Κερέ.

Μόλις εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, σημείωσε ο Κερέ, τότε μπορεί να υπάρξει μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τον ESM και μια επιτυχημένη συζήτηση στο συμβούλιο του ΔΝΤ.

«Όλα αυτά είναι οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουμε μια συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο για την ένταξη στο QE. Τότε το διοικητικό συμβούλιο θα έχει μια συζήτηση για τα τεχνικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Αυτό θα περιλαμβάνει μια αξιολόγηση από το διοικητικό συμβούλιο για τη βιωσιμότητα του χρέους και για άλλους όρους διαχείρισης κινδύνου», σημείωσε.

Ο Κερέ αναφέρθηκε στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια ημέρα πολιτικών αποφάσεων.

«Δεν βλέπω να ξεκινά μια συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (SPP) προτού γίνουν όλα τα βήματα από την ευρωπαϊκή πλευρά και την πλευρά του ΔΝΤ, δηλαδή, πριν ληφθούν οι αποφάσεις στο διοικητικό συμβούλιο τουESMκαι στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ», δήλωσε ο Κερέ.

Ερωτηθείς αν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα απάντησε:«Θα λάβουμε την απόφασή μας ανεξάρτητα και δεν χρειαζόμαστε τυπικά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά θα μας διευκόλυνε σαφώς εάν το ΔΝΤ συμμετείχε σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία των μέτρων για το χρέος».