Για λανθασμένες αντιλήψεις και παλινωδίες στην πολιτική που ακολουθείται στον τομέα της ενέργειας, μίλησε ο τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια σχετικού συνεδρίου. Ανέφερε ως παράδειγμα τη ΔΕΗ, αλλά και τη ματαίωση ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων «που θα ανέπτυσσαν τα ενεργειακά δίκτυα, θα έδιναν ρευστότητα και θα μετασχημάτιζαν τις κρατικές ενεργειακές εταιρείες, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης αλλά και στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς».

Ειδικά για τη ΔΕΗ, ο κ. Σκρέκας είπε ότι πέρα απ’ ό,τι μέσα σε δύο χρόνια έχασε το 80% της χρηματιστηριακής της αξίας, τα ληξιπρόθεσμα δάνεια υπερδιπλασιάσθηκαν και οι οφειλές της σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προμηθευτές διογκώθηκαν, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ σήμερα, να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί ως μια υγιής εταιρεία με βιώσιμους όρους δανεισμού. «Το 2014, η ΔΕΗ βγήκε στις αγορές και ζήτησε 500 εκατ. χρηματοδότηση. Οι αγορές τότε της προσέφεραν πάνω από 2 δισ. ευρώ και τελικά δανείστηκε 700 εκατ. ευρώ χωρίς καμία εξασφάλιση πέρα από την εταιρική αξιοπιστία. Σήμερα η ΔΕΗ δανείστηκε μόλις 200 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, με εγγύηση μελλοντικές εισπράξεις από πελάτες, που θα εξεταστούν για τη φερεγγυότητά τους από τους δανειστές», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Ενέργειας και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης σημείωσε ότι οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, όπως για παράδειγμα στις έρευνες πετρελαίων, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων, όπως το ασφαλιστικό, αρκεί να υπάρχει ευρύτερος σχεδιασμός που να αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.