Τα σπίτια πολυτελείας στο Μονακό είναι πλέον τα πιο ακριβά σε όλο τον κόσμο, αφού ξεπέρασαν σε αξία ακόμη και αυτά στο Χονγκ Κονγκ τα οποία κατείχαν μέχρι πρόσφατα τα σκήπτρα. Οπως προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας ακινήτων Savills, που δημοσιοποίησε το Bloomberg, οι μέσες τιμές των ακριβών ακινήτων πολυτελείας στο Μονακό ξεπέρασαν τις 40.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και διαμορφώθηκαν στις 41.400 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μέση τιμή πώλησης μιας κατοικίας στο Μονακό έχει πλέον εκτοξευτεί στα 4,3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (του 2016).

Πρόκειται για ράλι το οποίο την τελευταία δεκαετία ξεπέρασε το 180%. Οι κατοικίες πολυτελείας στο Χονγκ Κονγκ πωλούνται πλέον κοντά στις 39.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Μάλιστα τα υψηλά επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται έχουν προκαλέσει την ανησυχία ακόμη και διεθνών επενδυτικών οίκων που προειδοποιούν ότι οι τιμές μπορεί να έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της JP Morgan, οι τιμές στις οποίες έχουν σκαρφαλώσει οι κατοικίες στο Χονγκ Κονγκ δεν θα μπορέσουν να διατηρηθούν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για αυξήσεις που από το 2009 και μετά ξεπερνούν κατά πολύ αυτήν του ΑΕΠ του Χονγκ Κονγκ.

Στην τρίτη θέση της λίστας με τις πιο υψηλές τιμές βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, με τις τιμές των πιο ακριβών κατοικιών να διαμορφώνονται ούτε λίγο ούτε πολύ κοντά στις 30.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ακολουθεί το Λονδίνο με τις τιμές κατοικιών-φιλέτων να φτάνουν περίπου τις 17.000 ευρώ. Οι τιμές των πολύ ακριβών κατοικιών στο Λονδίνο την τελευταία δεκαετία έχουν σημειώσει άνοδο κατά 70%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Savills.