Η ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα και αρκετά μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE), δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Επίσης επιβεβαίωσε ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού με μηνιαίο ρυθμό 60 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν ως τα τέλη Δεκεμβρίου ή και αργότερα αν κριθεί αναγκαίο, δίνοντας σαφές μήνυμα ότι προς το παρόν η ΕΚΤ δεν διαθέτει αξιόπιστα στοχεία που θα δικαιολογούσαν αλλαγή πολιτικής, παρά τις γερμανικές -κυρίως- πιέσεις.

Αν και αναγνώρισε ότι τα νεότερα στοιχεία για την οικονομική επέκταση είναι ενθαρρυντικά, τόνισε ωστόσο ότι ακόμη είναι αναγκαίος ο διευκολυντικός χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό επανάλαβε ότι αν οι προοπτικές της οικονομίας γίνουν λιγότερο ευνοϊκές η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος ή τη διάρκεια του QE.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, τα καθοδικά ρίσκα έχουν περιοριστεί και η κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Ωστόσο, υπογράμμισε, οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές και δεν έχουν εμφανίσει ακόμα μια πειστική ανοδική τάση, κάτι που καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει σταδιακά προς τον στόχο για λίγο κάτω από το 2%.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, είπε, προσθέτοντας ότι προς το παρόν πάντως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να τροποποιήσουμε το οutlook στον πληθωρισμό.

Ο Μ.Ντράγκι δεν παρέλειψε να τονίσει για μια ακόμη φορά -στέλνοντας σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών- ότι για να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο τα μέτρα της κεντρικής ευρωτράπεζας, πρέπει να συνεισφέρουν και οι υπόλοιποι φορείς άσκησης πολιτικής.