Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη μείωση φορολογίας για επιχειρήσεις στην ιστορία των ΗΠΑ, σε 15% από 35% που είναι σήμερα, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη της οικονομίας και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι εταιρείες. Στόχος είναι η φορολογική ελάφρυνση να αφορά όχι μόνο τις μεγάλες αλλά και για τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας.

Επίσης η κυβέρνηση Τραμπ πρότεινε τη λήψη μέτρων για τον επαναπατρισμό κερδών εξωτερικού από αμερικανικές εταιρείες, με τις λεπτομέρειες όμως να μένει να ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Συνολικά οι φορολογικοί συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα μειώνονται από επτά σε τρεις. Οι νέες κλίμακες που προτείνονται είναι 10%, 25% και 35%, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί ακόμη πλήρως τα εισοδηματικά κριτήρια. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων μειώνεται από 39,5% σε 35%. Επίσης προστατεύονται οι φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων και για δωρεές, διπλασιάζεται η ανώτερη φοροαπαλλαγή που μπορούν να διεκδικήσουν οι πολίτες, αλλά καταργούνται όλες σχεδόν οι υπόλοιπες φοροαπαλλαγές. Ακόμη προτείνεται να καταργηθούν φόροι στα ακίνητα.

Για να ισχύσουν οι προτάσεις αυτές, θα πρέπει η σχετική νομοθεσία να περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο. Μπορεί οι Ρεπουμπλικανοί να ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, αλλά ορισμένα μέρη του σχεδίου του Τραμπ μπορεί να μην είναι καθόλου εύκολο να υπερψηφιστούν, ιδιαίτερα από μέλη του κόμματος του αμερικανού προέδρου που ανησυχούν για το υψηλό ομοσπονδιακό έλλειμμα των ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτόν το προτεινόμενο σχέδιο αναμένεται να αποτελέσει ουσιαστικά την απαρχή διαβουλεύσεων για τη δημιουργία νέας φορολογικής νομοθεσίας στη χώρα. Η κυβέρνηση Τράμπ υποστηρίζει ότι η μείωση στη φορολογία θα φέρει ανάπτυξη και θα τονώσει την οικονομία, μειώνοντας τελικά χρέη και ελλείμματα.

«Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση φορολογίας και τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση στην ιστορία της χώρας μας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Στιβ Μνούτσιν παρουσιάζοντας το σχέδιο.