Η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι ως μισθωτοί που πληρώνονται με μπλοκάκι. Οπως είπε, «ο ασφαλιστικός νόμος προσπάθησε να λύσει μια παγιωμένη παράνομη τακτική περιπτώσεων μισθωτών που ασφαλίζονται με μπλοκάκια, αλλά εμφανίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Το πρόβλημα είναι ότι εργαζόμενος που είναι μισθωτός αλλά εμφανίζεται ως εργαζόμενος με μπλοκάκι επιβαρύνεται με εισφορές αυτοαπασχολούμενου». Και επισήμανε ότι «τώρα ένας εργαζόμενος που είναι με μπλοκάκι και έχει δύο εργοδότες θα πληρώνει το χαμηλότερο ποσοστό, δηλαδή το 9%». Για να γίνει αυτό, η Εφη Αχτσιόγλου είπε ότι υπάρχει ειδική πλατφόρμα στην οποία ήδη έχουν κάνει δηλώσεις 10.000 άνθρωποι. Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι «το υπουργείο σχεδιάζει πρόγραμμα ενίσχυσης και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των ανθρώπων που έχουν μισθωτή εργασία αλλά ασφαλίζονται με μπλοκάκι. Αυτό θα στοχεύει σε νέους εργαζόμενους αλλά θα επεκταθεί και περαιτέρω ανάλογα με τα κονδύλια που θα διατεθούν».

Αναφορικά με τα εργασιακά γνωστοποίησε ότι «θα νομοθετήσουμε άμεσα την επαναφορά της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, τα οποία θα εφαρμοστούν από 1/9/18». Παράλληλα, επισήμανε ότι «ενώ το ΔΝΤ ζητούσε διπλασιασμό του ορίου ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, εμείς καταφέραμε να μην υπάρξει αύξηση αυτού του ορίου».

Η ΑΝΤΑΠΕΡΓΙΑ. Οσον αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, η υπουργός υποστήριξε ότι «ενώ το ΔΝΤ ζητούσε την επαναφορά της ανταπεργίας (lock out), εμείς καταφέραμε να αποκρούσουμε αυτή την απαίτηση. Ουσιαστικά, η συμφωνία αναχαιτίζει σε μεγάλο βαθμό την απορρύθμιση στην αγορά εργασίας και θα επαναφέρει μια θεσμική κανονικότητα από τον Σεπτέμβρη του 2018». Αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, αυτή τη στιγμή δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για την απεργία, αλλά θα γίνουν αλλαγές στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών, δηλαδή θα προστεθούν κάποια ποινικά αδικήματα.