Σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της οδηγήθηκε η γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ η οποία προχώρησε σε δεσμευτική συμφωνία με τις συνεργαζόμενες τράπεζες Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Το μνημόνιο συναντίληψης των δυο πλευρών που υπεγράφη χθες 25 Απριλίου 2017 μεταξύ των τραπεζών και του 86,39% των βασικών μετόχων της ΜΕΒΓΑΛ, δηλαδή την εταιρεία ΔΕΛΤΑ και την οικογένεια Χατζάκου, παρέχει τη δυνατότητα στη γαλακτοβιομηχανία για έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ύψους 54,3 εκατ. ευρώ, δεκαετούς διάρκειας, το οποίο θα αποπληρώσει την υφιστάμενη οφειλή προς τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες.

Καθοριστικό για τη συμφωνία ήταν η θετική αξιολόγηση των τελευταίων ενεργειών της ΜΕΒΓΑΛ από την πλευρά των τραπεζών και συγκεκριμένα η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο έχει καταβληθεί από τους δύο παραπάνω μετόχους, αλλά και το πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο, η επισκόπηση του οποίου έγινε από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία για λογαριασμό των τραπεζών και της ΜΕΒΓΑΛ.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της γαλακτοβιομηχανίας ενίσχυσε τη ρευστότητα της εταιρείας, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη εξοφληθεί οι καθυστερημένες οφειλές εργοδοσίας προς τους εργαζομένους ύψους 3,5 εκατ. ευρώ και να έχει αποκατασταθεί η ροή πληρωμών προς τους προμηθευτές και κτηνοτρόφους ενώ ολοκληρώνεται και η αποπληρωμή του δανεισμού ύψους 2.820.295 ευρώ πλέον των τόκων στην Bartons, βάσει της σύμβασης που είχε υπογράψει η εταιρεία στα τέλη Μαρτίου 2015.
Μετά την επίτευξη της συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ προσβλέπει σε αναπτυξιακή πορεία και δείγματα αυτής της θετικής αλλαγής καταγράφονται ήδη στα αποτελέσματα του 2016, καθώς τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σημείωσαν αύξηση 19%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 110 εκατ. ευρώ, στα επίπεδα του 2015, και παρά τη συνολική πτώση στην αγορά γαλακτοκομικών κατά 10,5%.

Για το 2017 η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας στοχεύει σε αύξηση του τζίρου της και επιπλέον προγραμματίζει και υλοποιεί επενδύσεις ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων του εργοστασίου της με άμεση προτεραιότητα τον τομέα γιαούρτης. Οπως ανακοινώθηκε, η ΜΕΒΓΑΛ προγραμματίζει την επαναδραστηριοποίησή της στην κατηγορία των χυμών λανσάροντας 3 γεύσεις: πορτοκάλι, μήλο – πορτοκάλι – καρότο, ροδάκινο – μήλο – πορτοκάλι, ενώ εντός του Μαΐου πρόκειται να λανσάρει ένα καινοτόμο προϊόν στην κατηγορία των επιδορπίων γιαούρτης.