Ποτέ δεν απείχαν τόσο πολύ τα χρηματιστήρια της Κίνας από αυτά της Αμερικής, όπως δείχνει η πορεία των βασικών δεικτών τους. Την ώρα που οι επενδυτές στις αγορές των ΗΠΑ παραμένουν αισιόδοξοι για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την Αμερική, οι Κινέζοι έχουν αρχίσει να πουλάνε οδηγώντας τον βασικό δείκτη της Σαγκάης, τον Shanghai Composite Index, σε χαμηλά τριών μηνών. Στις ΗΠΑ οι δείκτες S&Ρ 500, Dow Jones και Nasdaq έχουν σημειώσει μεγάλα κέρδη τις τελευταίες ημέρες. Είναι ενδεικτικό ότι ο Nasdaq  για πρώτη φορά ξεπέρασε χθες τις 6.000 μονάδες.

Η μεγάλη αυτή διαφορά στην πορεία βασικών χρηματιστηριακών αγορών προκαλεί ανησυχία σε πολλούς, αφού τελευταία φορά που συνέβη κάτι αντίστοιχο σε τόσο μεγάλο βαθμό ήταν τον Αύγουστο του 2008, όπως σημειώνει το Bloomberg. Στη συνέχεια ακολούθησε η κατάρρευση της Lehman Brothers και η χρηματοπιστωτική κρίση έφτασε στο απόγειό της.

Η πορεία των αμερικανικών χρηματιστηρίων δείχνει ότι οι αγορές δεν ανησυχούν για τις έντονες διακυμάνσεις που καταγράφονται στην Κίνα το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα, το 2015 και το 2016 οποιαδήποτε σημαντική μεταβολή στις μετοχές στην Κίνα επηρέαζε και τις διεθνείς αγορές. Η κυβέρνηση της Κίνας καταβάλλει προσπάθειες να μειώσει τον επενδυτικό κίνδυνο στις αγορές της. Ανάμεσα στα μέτρα που έχει λάβει είναι η σημαντική μείωση της μόχλευσης και η αντιμετώπιση φαινομένων άκρατης κερδοσκοπίας. Εντονη ανησυχία προκαλεί στο Πεκίνο και η μεγάλη αύξηση στις αγορές των κατοικιών που έχει καταγραφεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Οσο η ανάπτυξη στην κινεζική οικονομία παραμένει σταθερή, οι διεθνείς επενδυτές δεν περιμένουν μεγάλα προβλήματα από τις αγορές της Ασίας. Επίσης, όσο συνεχίζεται η ανάπτυξη στην Κίνα, το Πεκίνο αναμένεται ότι θα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τις κεφαλαιαγορές.