Ρεσιτάλ παραπληροφόρησης και αλχημείας (ακόμη μία φορά) από το υπουργείο Εργασίας, που υποστηρίζει ότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έχει πλεόνασμα 100 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2017!

Την ίδια ώρα που ο φορέας είναι ελλειμματικός και έχει τεράστιες οφειλές, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει επισήμως ότι η «αυξημένη εισπραξιμότητα έχει ως αποτέλεσμα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, να παρουσιάζει πραγματικό πλεόνασμα 100 εκατ. ευρώ περίπου, αντί προϋπολογισμένου ελλείμματος 175 εκατ. ευρώ».
Η αλήθεια ωστόσο είναι άλλη αφού:

* Τα έσοδα από εισφορέςκύριας σύνταξης και υγείας με βάση το εισόδημα του 2015 έχουν κολλήσει γιαδεύτεροσυνεχόμενο μήνα στο 65% του στόχου. Η χαμηλή εισπραξιμότητα του χαρατσιού αναμένεται να προκαλέσει τρύπα 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.
* Ο ΕΦΚΑ με βάση τον προϋπολογισμό του είναι ελλειμματικός. Παρουσιάζει ετήσιο έλλειμμα που εκτιμάται σε 1,048 δισ. ευρώ, άρα το αναμενόμενο έλλειμμα για το πρώτο τρίμηνο διαμορφώνεται περίπου σε 261.000.000 ευρώ.

* Ο ΕΦΚΑ οφείλει 11,7 δισ. ευρώ σε άλλους οργανισμούς, ενώ εκκρεμεί η καταβολή 150.000 κύριων συντάξεων (παλαιών και νέων).

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΒΡΟΥΤΣΗ. Βέλη κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας εκτοξεύει ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ βουλευτής Γιάννης Βρούτσης, που την κατηγορεί ότι «για πολλοστή φορά, με ασύλληπτα προκλητικό τρόπο δηλώνει πλασματικό πλεόνασμα 100.000.000 ευρώ του ΕΦΚΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2017, προσπαθώντας να πείσει τους πολίτες για την επιτυχία και αποτελεσματικότητα του μορφώματος ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου». Σε ανακοίνωσή του ο Βρούτσης σημειώνει ότι «ισχυρίζονται –χωρίς βέβαια να παρουσιάζουν αναλυτικά στοιχεία –πλεόνασμα τριμήνου 100.000.000 ευρώ, αν και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ ο προϋπολογισμός του για το 2017 παρουσιάζει ετήσιο έλλειμμα που ανέρχεται σε 1,048 δισ. ευρώ, άρα έλλειμμα για το πρώτο τρίμηνο 261.000.000 ευρώ. Δηλαδή, ισχυρίζονται ότι ο ΕΦΚΑ βελτίωσε τα τρέχοντα οικονομικά του στοιχεία το πρώτο τρίμηνο συνολικά κατά 361.000.000 ευρώ έναντι του προϋπολογισμού του».
Ο Βρούτσης κάνει λόγο για «αυθάδεια και θράσος» που «έχουν ξεπεράσει κάθε όριο», καθώς και για προσπάθεια αλλοίωσης της «σκληρής και επώδυνης πραγματικότητας».
Εν συνεχεία, διερωτάται: «Εχουν συνυπολογίσει: Τις 120.000 κύριες συντάξεις που εκκρεμούν; Τις υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ προς τον ΕΟΠΥΥ; Τις υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ προς το ΕΤΕΑΕΠ (εισφορές για επικουρική και εφάπαξ); Τις υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ προς τον ΟΑΕΔ; Τις διπλές και λάθος εισφορές που έχουν καταλογισθεί στους ασφαλισμένους; Τους υποχρεωτικούς συμψηφισμούς που πρέπει να κάνουν το δεύτερο εξάμηνο; Τις κάθε είδους υποχρεώσεις προς τρίτους;».

Ο Βρούτσης καλεί την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας «να σταματήσει επιτέλους να παίζει με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού» και να αναλογισθεί «πόσο κακό κάνει σε συνταξιούχους και εργαζομένους». «Αλλωστε, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Κατρούγκαλος υποσχόταν αυξήσεις των συντάξεων, κάτι το οποίο δεν θα συμβεί, αφού πέντε μήνες μετά ανακοινώθηκε η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που θα οδηγήσει τις συντάξεις σε νέες μειώσεις».