Βόμβα στα θεμέλια του ελλειμματικού και προβληματικού ΕΦΚΑ αποτελούν τα χρέη τού Υπερταμείου ύψους 11,7 δισ. ευρώ προς άλλους οργανισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», ο ΕΦΚΑ οφείλει 6,2 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΔ, 2,7 δισ. ευρώ στον ΟΕΚ (Οργ. Εργατικής Κατοικίας), 1,2 δισ. ευρώ στην Εργατική Εστία, 1,25 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΠΥ, 160 εκατομ. ευρώ στο ΤΑΠΙΤ, 130 εκατ. ευρώ στο ΤΕΑΠΟΚΑ και 70 εκατ. ευρω στο ΤΑΥΤΕΚΩ.

Επισημαίνεται ότι με τις «πλάτες» του ΕΟΠΥΥ πέτυχε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης πλεόνασμα41 εκατ. ευρώ στο α’ δίμηνο του 2017 αντί ελλείμματος 114 εκατ. ευρώ. Ο ΕΦΚΑ απέδωσε στον ΕΟΠΥΥ μόνο 600 εκατ. ευρώ από τα 740 εκατ. ευρώ, τα οποία εισέπραξε στο α’ δίμηνο του 2017 από εισφορές υγειονομικής περίθαλψης. Ετσι, ενώ στα έσοδα του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ στο διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2017 εμφανίζονται έσοδα από εισφορές υγειονομικής περίθαλψης ύψους 740 εκατ. ευρώ, στα έξοδά του την ίδια περίοδο εμφανίζονται χαμηλότερες αποδόσεις εισφορών προς τον ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα 600 εκατ. ευρώ.

Πάντως, εκτός από τα τεράστια χρέη του, ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να πληρώσει και τις 150.000 κύριες συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Σήμερα εκκρεμούν 95.000 παλιές συντάξεις (δηλαδή οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν από τον Μάιο του 2016) και 55.000 νέες συντάξεις (οι αιτήσεις υποβλήθηκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου). Ειδικά για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης με τον νόμο Κατρούγκαλου θα πρέπει να υπάρξει και προσαρμογή στο λογισμικό του ΟΠΣ, αφού προβλέπεται νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Υπενθυμίζεται πως στον κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί το ποσό των 859 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων κύριων συντάξεων (μεταξύ αυτών και 55.000 αιτήσεις που έγιναν μετά τις 12/5/2016). Η έκδοση της εφαρμοστικής εγκυκλίου έχει δώσει το πράσινο φως για την έκδοσή τους, αν και η καθυστέρηση του κλεισίματος της 2ης αξιολόγησης έχει στερήσει απο το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ τα απαιτούμενα κεφάλαια για την απόδοση των συντάξεων αυτών.

Τονίζεται ότι ο ΕΦΚΑ (με 3,5 εκατ. ασφαλισμένους, 2,6 εκατ. συνταξιούχους), πέραν των οφειλών του, ξεκίνησε τη λειτουργία του με έλλειμμα που ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, όπως προκύπτει και από τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έλλειμμα περιορίζεται σε κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ μόνο ύστερα από ενέσεις ρευστότητας από το ΑΚΑΓΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό, οι δαπάνες του Υπερταμείου θα ανέλθουν σε 41,1 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα θα αγγίξουν τα 40 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα χαώδης είναι η λειτουργία του νέου Υπερταμείου, γεγονός που προκαλεί τη μεγάλη ταλαιπωρία σε χιλιάδες ασφαλισμένους. Οπως παρατηρούν οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ, καταγράφονται τα εξής:

1. Λάθη κατά τη μεταφορά των δεδομένων από τα μητρώα των πρώην Ταμείων στο μητρώο του ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί δεδομένα ασφαλισμένων. Για παράδειγμα, για δύο γυναίκες με συνωνυμία υπήρξε συγχώνευση των μητρώων τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται εγγραφή μόνο για τη μία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τονίζουν οι εργαζόμενοι, να υπάρχει πάγωμα διαδικασίας, π.χ. απόδοσης σύνταξης θανάτου, απόδοσης εξόδων κηδείας, υποβολής ΑΠΔ κ.λπ.

2. Αύξηση των υπηρεσιακών σημειωμάτων που στέλνονται για διόρθωση λαθών από εντασσόμενους φορείς ανά την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεραστεί οι δυνατότητες κεντρικής διαχείρισης στην Αθήνα.

3. Ασάφεια αρμοδιοτήτων, δυσλειτουργίες και άγνοια διαχείρισης του συστήματος από τους υπαλλήλους. Δεκάδες άλλα λειτουργικά προβλήματα: π.χ. υπηρεσιακά αυτοκίνητα του ΙΚΑ παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης βενζίνης. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, προκαλούνται δυσχέρειες στη διακίνηση αλληλογραφίας, συνταξιοδοτικών φακέλων κ λπ., αλλά και στη διαδικασία των ελέγχων και της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ.