Αλλάζει, όπως όλα δείχνουν, το οικονομικό μοντέλο των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ που βασίζονταν για την ανάπτυξή τους στους χαμηλούς μισθούς. Αιτία οι μεγάλες αυξήσεις που έχουν καταγραφεί στις μέσες αποδοχές, γεμίζοντας την τσέπη των νοικοκυριών και αυξάνοντας τις πιέσεις σε εταιρείες που έχουν μεταφέρει εκεί μεγάλο μέρος της βιομηχανικής τους παραγωγής.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Φεβρουάριο στην Ουγγαρία οι μέσοι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν 10% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2016. Στην Πολωνία η αύξηση ξεπέρασε το 5%, στη Ρουμανία ανήλθε σε 15% και στην Τσεχία σε 4% όπως προκύπτει από στοιχεία του Bloomberg. Πάντως οι μισθοί στις χώρες αυτές εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2017 ο μέσος ελάχιστος μισθός στη Ρουμανία ήταν 275 ευρώ, στην Τσεχία 407 ευρώ, στην Ουγγαρία 412 ευρώ και στην Πολωνία 453 ευρώ. Οι μέσοι ονομαστικοί μισθοί κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ανταγωνιστικότητα των χωρών αυτών δεν απειλείται ακόμη, καθώς οι αποδοχές παραμένουν χαμηλότερες από αυτές της ευρωζώνης.

Τα προηγούμενα χρόνια πολλές από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ είχαν σημειώσει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς όμως ανάλογη ανάκαμψη στους μισθούς. Ολα αυτά άλλαξαν την τελευταία διετία καθώς οι απαιτήσεις των εργαζομένων για καλύτερες αποδοχές εντάθηκαν και οι κυβερνήσεις πήραν την πολιτική απόφαση να δώσουν μεγαλύτερες αυξήσεις. Στην αύξηση των αποδοχών συνέβαλαν και οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο κυρίως εργατικό δυναμικό. Καθώς όλο και περισσότερες από τις χώρες αυτές εντάσσονταν στην ΕΕ, μεγάλο μέρος των κατοίκων τους αναζήτησε καλύτερη μοίρα μεταναστεύοντας σε χώρες της ευρωζώνης όπου οι μισθοί ήταν πολύ υψηλότεροι.

Παράλληλα οι χαμηλές μέσες αποδοχές στις χώρες αυτές έχουν προσελκύσει αρκετές ξένες επενδύσεις καθώς εκεί κατασκεύασαν εργοστάσια μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Volkswagen, η Kia Motors και η General Electric. Απέκτησαν επίσης έντονη παρουσία και τεχνολογικές εταιρείες. Ολες αυτές οι επιχειρήσεις προσέλκυσαν εγχώριο προσωπικό με αποτέλεσμα να σημειωθεί σημαντική μείωση της ανεργίας. Τώρα οι εταιρείες αυτές εκπονούν νέα επιχειρηματικά πλάνα για να δουν πώς η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων θα επηρεάσει τους ισολογισμούς τους.