Το «ρήγμα» στον τρόπο σκέψης για την Ελλάδα μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποκάλυψε ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.

«Οπως ξέρετε οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά, ατυχώς για το ΔΝΤ, τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα» είπε ο Σόιμπλε.

Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, επικρατεί η αίσθηση ότι η αναφορά του σε οικονομολόγους αφορά τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, με τον οποίο στο παρελθόν διατηρούσε στενές προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.

Η επιμονή του κ. Τόμσεν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «τραυμάτισε» τις σχέσεις τους, δήλωσαν ενημερωμένες πηγές.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ξεπέρασμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης, αναφέρθηκε και στην πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι και τότε η Ελλάδα είχε ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές.

«Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι εντάξει. Νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Και πριν η κυβέρνηση του Σαμαρά αναγκασθεί να πάει σε εκλογές, γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να επιλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές. Και μετά, λόγω των εκλογών και όλων όσων συνέβησαν, η τεράστια ζημιά…. Είναι πιθανό αν κάνουν περίπου το 50% όσων υποσχέθηκαν» τόνισε.