Ξαφνικά θα κάνει ανασκαφές σε περισσότερα πεδία, με τα κονδύλια να βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού

ΔΕΗ: Προσλαμβάνει 2.338 εργαζομένους για... αρχαιολογικές εργασίες!

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2017 08:00 |
ΔΕΗ: Προσλαμβάνει 2.338 εργαζομένους για... αρχαιολογικές εργασίες!
Στην πρόσληψη 2.338 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου 8μηνης διάρκειας σε υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς προβαίνει η ΔΕΗ

Δεν της έφταναν τα οξυμμένα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, τώρα η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη της και για τη μισθοδοσία 2.338 ατόμων για αρχαιολογικές εργασίες.
Την απόφαση υπογράφει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, φέρει την επισήμανση «εξαιρετικά επείγον» και προβλέπει την πρόσληψη 2.338 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου 8μηνης διάρκειας σε υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αλλά η δαπάνη δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του κράτους παρά εκείνον της ΔΕΗ, όπως αναφέρει η απόφαση Κονιόρδου.

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα. Αφενός ο αριθμός των προσλήψεων είναι εξαιρετικά μεγάλος, καθώς δεν προκύπτει από πουθενά με βάση τον φετινό προγραμματισμό της ΔΕΗ ότι θα σκάψει τόσο πολλά νέα πεδία, ώστε να χρειαστεί τόσο πολύ προσωπικό. Δηλαδή 319 αρχαιολόγους, 1.840 εργάτες ειδικευμένους και μη, 39 αρχιτέκτονες και μηχανικούς, 55 συντηρητές αρχαιοτήτων, όπως διαβάζουμε στην απόφαση, οι οποίοι θα πληρωθούν από τη ΔΕΗ προκειμένου να παρίστανται κατά τις φετινές εκσκαφές που θα κάνει.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η έκταση πρέπει πρώτα να αποχαρακτηριστεί, δηλαδή να πραγματοποιηθούν σωστικές ανασκαφές από συνεργεία εργατών και αρχαιολόγων, που θα πληρωθούν από τον κύριο του έργου, όπως προβλέπει σχετικός νόμος του 2002, ανεξάρτητα αν θα βρεθούν ή όχι αρχαιότητες. Ανάλογο πρόβλημα έχουν αντιμετωπίσει στο μετρό Αθηνών, στο μετρό Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία Οδό, στους αυτοκινητοδρόμους, ειδικά όμως η ΔΕΗ έχει φτάσει να πληρώσει τα τελευταία χρόνια στην Αρχαιολογία περίπου 60 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πάρει την έγκρισή της για έργα σε Κοζάνη και Φλώρινα.

Οπως λοιπόν και στο παρελθόν, έτσι και τώρα το κόστος για τις αρχαιολογικές εργασίες και τις αμοιβές 2.338 ατόμων δεν θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό, αλλά από την ίδια την επιχείρηση. Οι προσλήψεις αφορούν δύο συγκεκριμένες Εφορείες Αρχαιοτήτων, της Φλώρινας και της Κοζάνης, όπου και βρίσκονται τα κυριότερα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ. Από την πλευρά της ΔΕΗ εκφράζουν την απορία τους, πόσω μάλλον όταν το εγκεκριμένο για φέτος κονδύλι για αρχαιολογικές έρευνες δεν υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ. Δεν επαρκεί δηλαδή για ένα τόσο μεγάλο αριθμό προσωπικού, εκτός κι αν όπως έλεγαν χθες πηγές της ΔΕΗ, δεν προσληφθούν τελικά όλοι.

Διαφορετική άποψη για το θέμα έχουν στο υπουργείο Πολιτισμού. Δίχως να αμφισβητούν το νούμερο των 2.338 προσλήψεων, πηγές του ΥΠΠΟ ισχυρίζονται ότι στόχος των μαζικών αυτών προσλήψεων είναι να δουλεύουν τα συνεργεία παράλληλα προκειμένου να κερδίζουν χρόνο και το έργο να ολοκληρώνεται ταχύτερα. Υποστηρίζουν ότι η διαδικασία αυτή ακολουθείται επί δεκαετίες και πως ακριβώς λόγω των ανασκαφικών ερευνών στα πεδία λιγνίτη της ΔΕΗ έχουν εντοπιστεί και διασωθεί πολύ σημαντικές προϊστορικές αρχαιότητες.

Ποιοι θα εργαστούν στις ανασκαφές της ΔΕΗ σε Κοζάνη - Φλώρινα

319 αρχαιολόγοι
1.840 εργάτες, ειδικευμένοι και μη εργατοτεχνίτες
39 αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι, μηχανικοί δομικών έργων
55 συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης
85 διοικητικοί υπάλληλοι, λογιστές, σχεδιαστές, προγραμματιστές, φύλακες εργοταξίου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
9
ολγα Κακαβογιάννη
24/04/2017 14:50
• ΛΑΘΟΣ ΣΧΟΛΙΑ ΛΟΓΩ ΑΓΝΟΙΑΣ • 1) Τα αρχαία που βρέθηκαν κατά τις εκσκαφές της ΔΕΗ στο Αμύνταιο είναι εξαιρετικά σημαντικά (νεκροταφεία και 25 οικισμοί , με χιλιάδες ευρήματα ακόμη και χρυσά), που χρονολογούνται από το 7000 π.Χ. μέχρι και τον 5ο αι. π.Χ. • Οι ανασκαφές έγιναν και με συνεργασία του Ελβετικού Ιδρύματος Ερευνών • Η έρευνά τους και η προσεκτική αποσυναρμολόγηση των αρχαίων μετά την ανασκαφή επιβάλλονται τόσο απο τις Διεθνείς συμβάσεις ( UNESCO),και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία , που έχουν γίνει Ν,ομοι του Ελληνικού κράτους ( Ν. 1126/81 και 3378/2005) και απο την Ελληνική (Ν. 3028/2002). Σε περίπτωση παραβίασης αυτής της νομοθεσίας η χώρα μπορεί να καταγγελθεί στα Ελληνικά δικαστήρια, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. • Για τις προσλήψεις είναι αυτονόητο, ότι θα ισχύσουν οι αντίστοιχες προβλέψεις της Ελληνικής νομοθεσίας. Ολγα Κακαβογιάννη , συνταξιούχος αρχαιολόγος
Φτωχοποιημενος συνταξιουχος
24/04/2017 18:36
Συμφωνοι, ολα καλα και αγια. Αλλα, .... 319 αρχαιολογοι, 39 αρχιτεκτονες (τι θα κτισουν) και 1.840 εργατες ? Ποσοι αρχαιολογοι χρειαζονται για την επιβλεψη των ανασκαφων, ενας καθε 10 τετραγωνικα? Γιατι υπαρχει και κοσμος που θα μπορουσε να φαει ψωμι με τα λεφτα που θα παρουν τοσοι αρχιτεκτονες και αρχαιολογοι, και παιδια θα μπορουσαν να ντυθουν, αν ηταν 160 οι αρχαιολογοι ας πουμε - ελπιζω οτι συμφωνειτε με αυτο κυρια συνταξιουχε αρχαιολογε. Γιατι το δημοσιο να καταχραται το υστερημα των φορολογουμενων, στο ονομα των αρχαιολογικων ευρηματων? Να προσλαβει, δεν ειπαμε, αλλα λιγοτερους.
Ζητω!! ο ετοιμοθανατος Λαος !!! ΖΗΤΩ!!!
22/04/2017 06:46
Κυρατσο μας βλεπω τον Φωτοπουλο (με την βοηθεια σου) απο ΒΟΟΟΛΕΥΤΗ(μια ζωη) σε Βουλευτη !!! Επειδη κατεβαζε τους διακοπτες και παγιδευε γεροντακια κλπ στα 'ασανσερς' και στα νοσοκομεια (διασωληνομενους).Ζητω ο Λαος!!! ΖΗΤΩ . Ζητω ο πεινασμενος και πεθαμενος λαος!! ΖΗΤΩ
πολυ προσωπικο πολυ παραγωγη εργου
21/04/2017 23:32
η δεη και οι αλλες δημοσιες επιχειρησεις φτιαχτηκαν απο τον ιδρωτα του Ελληνα φορολογουμενου και αφου δεν ειναι ιδιωτικη επιχειρηση αλλα δημοσια,δε πρεπει να πουληθει αλλα να γινει εκκαθαριση, να φυγουν τα τρωκτικα. αλλα τα τρωκτικα φευγουν μονο οταν βυθιζεται το πλοιο η αν πεσουν σε ποντικοπαγιδα.
Ασπασια
21/04/2017 01:27
Τι λεει η Βιβλος; Ανδρων βλαμμενων πασα γη ταφος. Δηλαδη, αντε να τους θαψουμε το αχρηστα λαμογια παιδια. Γιατι παιζουν με τα λεφτα μας και κυνηγουν τους ψηφους με φθηνα μετρα.
Υποκριτή, βγάλε πρώτα από το μάτι σου το δοκάρι και τότε θα δεις για να βγάλεις την αγκίδα από το μάτι του άλλου
20/04/2017 17:23
Βρώμα και δυσωδία στην αριστερη πολυκατοικία
dias
20/04/2017 12:04
Ποιά ΔΕΗ;Εμείς μέσω των λογαριασμών θα πληρώσουμε και αυτό το ρουσφέτι.
Ζήτω οι δεινόσαυροι!
20/04/2017 11:42
Εντάξει μωρε δεν τρέχει τίποτα ! Βάζουμε ένα φόρο 60% στους άθλιους μενουμευρωπαίους ελεύθερους επαγγελματίες,τους χώνουμε και μια εισφορά 50% και τσουπ! Βγάλαμε τα λεφτά που χρειαζόμαστε για να τακτοποιήσουμε κάμποσες χιλιάδες ακόμα,έτσι ώστε αφενός η κυβερνησάρα να ξαναβγεί (να δούμε μετά που θα βρίσκει λεφτά) και αφετέρου να μη μείνει καμιά σημαντικότατη προϊστορική αρχαιότητα κάτω από το χώμα! Ο ήλιος και ο άνεμος δεν μας ενδιαφέρουν ως ενέργεια γιατί τέτοια δεν έχουμε στη χώρα μας,άσε που δε θέλει και πολλούς εργαζόμενους,πόσους πια να διορίσουμε ! Αντιθέτως η προϊστορία μας αφορά άμεσα γιατί έτσι είναι τα μυαλά μας,το κομα μας και βεβαίως η κυβερνησάρα μας,η πλέον προϊστορική της (προ)ιστορίας!
Mboosh
20/04/2017 10:54
Δηλαδή ο Συριζα κάνει προσλήψεις και το κόστος δεν εμφανίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά θα τις πληρώσουν οι πολίτες μέσω των φόρων. Έτσι πεταλώνονται τα "πλεονάσματα"...