Ρυθμό 3,5% έναντι 3,1% το 2016 αναμένεται να σημειώσει φέτος η παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτό προβλέπει η έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομική προοπτική διεθνώς, με το ανώτατο στέλεχος του Ταμείου Μορίς Οστφελντ να εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής. Η έκθεση τοποθετεί τη βρετανική ανάπτυξη στο 2%, ποσοστό ισχυρότερο από οποιαδήποτε άλλη από τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες πέραν των ΗΠΑ, προειδοποιεί ωστόσο και για δυσκολίες που ενδέχεται να αποδυναμώσουν τις παγκόσμιες προβλέψεις.

Σε γενικές γραμμές η έκθεση είναι πιο αισιόδοξη από άλλες που έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν το ΔΝΤ. Εν προκειμένω, το Ταμείο μιλά για θετικό μομέντουμ, ένα από τα καλύτερα από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίση του 2008, καθώς βλέπει εύρωστες χρηματοοικονομικές αγορές και «μια πολυαναμενόμενη κυκλική ανάκαμψη στη μεταποίηση και στο εμπόριο».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάκαμψη στις τιμές των εμπορευμάτων βοηθά προκειμένου να διαλυθούν οι φόβοι για αποπληθωρισμό ή για μειούμενες τιμές, δύο παράγοντες που θεωρούνταν κίνδυνοι ιδιαίτερα στον ανεπτυγμένο κόσμο. Και αυτό καθώς υπό ορισμένες συνθήκες ο αποπληθωρισμός θα μπορούσε να επιδεινώσει την οικονομική αδυναμία αρκετών χωρών.

Ακόμη και δυνάμεις όπως η Βραζιλία και η Ρωσία, οι οποίες έχουν υποστεί σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο από διεθνείς όσο και από εγχώριους παράγοντες, προβλέπεται πως θα εμφανίσουν φέτος ανάπτυξη, έστω όχι ιδιαίτερα ισχυρή.

Τούτο δεν σημαίνει πως το ΔΝΤ δεν εντοπίζει πιθανά ρίσκα που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις βασικές του προβλέψεις.

Οπως οι αυξανόμενες «πιέσεις για εσωστρεφείς πολιτικές σε προηγμένες οικονομίες» σε συνδυασμό με την απώλεια θέσεων εργασίας δεξιοτήτων μεσαίου επιπέδου σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες. Πρόκειται όπως σημειώνει το ΔΝΤ για αποτέλεσμα των τεχνολογικών αλλαγών που πραγματοποιούνται στην παγκόσμια οικονομία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και βρίσκονται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη.