Λαγκάρντ: Βιώσιμο χρέος αλλιώς δεν μπαίνουμε στο πρόγραμμα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2017 07:58 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18/04/2017 11:46 |
Λαγκάρντ: Βιώσιμο χρέος αλλιώς δεν μπαίνουμε στο πρόγραμμα

«Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και στη βάση λογικών παραμέτρων δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα. Ο βαθμός της αναδιάρθρωσης θα καθοριστεί από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι ένας βαθμός αναδιάρθρωσης είναι απαραίτητος» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους της Leading European Newspapers Association η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφερόμενη στη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα είπε: «Αυτό είναι εφικτό αν νομοθετηθούν και εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αν αναδιαρθρωθεί το χρέος προκειμένου να συμβαδίζει με την ανάλυση χρέους. Και για τις μεταρρυθμίσεις έχουμε δει πρόοδο».

Όπως σημειώνει, «το ύψος της οικονομικής δέσμευσης του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητα η σημαντικότερη συνεισφορά του Ταμείου. Είναι περισσότερο η πειθαρχία, η ακεραιότητα και η εξειδίκευσή μας μετά από τόσα χρόνια που έχουν μεγαλύτερη αξία για τους Ευρωπαίους».

Για το αν υπάρχει σύγκληση απόψεων μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το μακροπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα η Κριστίν Λαγκάρντ επαναλαμβάνει ότι η χρηματοδότηση από το Ταμείο βασίζεται τόσο στο δημοσιονομικό «μονοπάτι» όσο και στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

«Μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% είναι λογικό δεδομένου του τι έχει περάσει η ελληνική οικονομία και δεδομένης της ικανότητας των Ελλήνων να μεταρρυθμίζουν. Αν οι Ευρωπαίοι κρίνουν διαφορετικά, τότε θα πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε πάνω σε αδικαιολόγητα μακροοικονομικά πλαίσια», πρόσθεσε.

Τέλος, αιτιολόγησε την καθυστέρηση του ΔΝΤ -συγκριτικά με τους Ευρωπαίους- να λάβει μια απόφαση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «αφενός θέλουμε ισχυρές μεταρρυθμίσεις, και σε αυτό πλησιάζουμε, η ομάδα μας θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί ώστε να υπάρξει μια δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές και αφετέρου θέλουμε ένα χρέος που να είναι βιώσιμο, και γι' αυτό θα χρειαστεί η αναδιάρθρωση».

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει ότι το ΔΝΤ «δεν αμφιβάλει ότι είναι απαραίτητη μια αναδιάρθρωση» του χρέους της Ελλάδας.

Το ποσοστό του ελληνικού χρέους που πρέπει να αναδιαρθρωθεί θα καθοριστεί από την ανάλυση της βιωσιμότητάς του, πρόσθεσε η ίδια στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα 

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, το Ταμείο εκτιμά ότι το 1,5% είναι ένα λογικό ποσοστό. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βασίζεται τόσο στην ανάλυση των οικονομικών δεικτών όσο και στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι πλεόνασμα 1,5% πριν την πληρωμή των δόσεων για το χρέος θα είναι λογικό με βάση τα όσα έχει υποστεί η ελληνική οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει οι Έλληνες. Αν οι ευρωπαίοι αποφασίσουν διαφορετικά,  θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορούμε να κάνουμε μη εφικτές προβλέψεις ή να οικοδομούμε σε ένα μη δικαιολογημένο μακροοικονομικό πλαίσιο», σημείωσε η Λαγκάρντ.

Όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η διευθύντρια του Ταμείου απάντησε: «Είναι πιθανό το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι θα οριστούν και θα εφαρμοσθούν μεταρρυθμίσεις και ότι το βάρος του χρέους θα έχει προσαρμοστεί στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους».

«Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο βάσει των κανόνων του ΔΝΤ και των λογικών παραμέτρων, δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα», εξήγησε η Λαγκάρντ. 3
18/04/2017 14:46
Μαστίγωσέ τον κι άλλο το Σόιμπλε Χριστινάκι, ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ!
Ι.Κάλφας Σουηδία
18/04/2017 10:46
1. Λαγκάρντ: Μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος οι όροι για να μείνουμε στην Ελλάδα. «Βουτιά» 130 εκατ. ευρώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Βίτσας: Δεν θα είναι για καλό αν η Τουρκία δείξει «εθνική μαγκιά». Μεγάλος πονοκέφαλος των Ελλήνων η οριακή νίκη του Ερντογάν. Αυτές είναι οι επικεφαλίδες άρθρων της ημέρας. Όλοι οι απόδημοι Έλληνες εξόν τους Ελληναράδες απορούν και εκπλήσσονται που ο Έλληνας ακόμα δεν έχει κατανόηση το πρόβλημα του. Αρθρογράφοι, Υπουργοί, Υφυπουργοί εκφράζονται παιδιαρίζοντας λες και όλοι είναι ανήξεροι έφηβοι. Για να γίνω ποιο κατανοητός τί ακριβός εννοώ: Ο αρθρογράφος μεταχειρίζεται την λέξη «Βουτιά» Θα μπορούσε κάλλιστα να γράψει: Κατά 130εκ. μειώθηκε η αγορά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, και να μην χαίρεται . Αν η οικονομία στην Ελλάδα συρρικνώνεται γρήγορα θα τον καλωσορίσει και αυτόν κάποιος Έλληνας στο Εξωτερικό. Ο Βίτσας μεταχειρίζεται την λέξη «εθνική μαγκιά» Δεν είναι φράσεις ενός υπουργού, /στείλτε των στο σχολείο./ Πονοκέφαλος των Ελλήνων για την οριακή νίκη του Σουλτάνου όταν οι ίδιοι διοικούντα από τον ΣΥΡΙΖΑ που το 80% τον Ελλήνων δεν τους ψήφησε. //Βρε πάτε καλά;// Η Λαγκάρντ και όλες οι Λαγκάρντ τις Ευρώπης μιλάνε για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που ποτέ δεν έγιναν και θα έπρεπε να προτείνονται καθημερινός από όλους τους Έλληνες στην ψωροκώσταινα και όλοι σας μικροί και μεγάλοι ασχολείστε με τα περιθωριακά και φρασεολογίες εφήβων. Η Ερώτηση παραμένει «Βρε ζωντόβολα πάτε καλά για χρειάζεστε ψυχίατρο;»
ΒοΛή
18/04/2017 15:49
Δυστυχώς είναι χρόνιας μορφής η πολιτική τρέλα της ευρύτερης Αριστεράς, και έχει μεταδοθεί και σε μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων. Διότι οι πολιτικές φαντασιώσεις και στόχοι της έρχονται σε σύγκρουση με την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, και είναι ακριβώς αυτή η αγεφύρωτη σύγκρουση της αχαλίνωτης φαντασίας προς τις άτεγκτες επιταγές της πραγματικότητας, που επισφραγίζει την διάγνωση κάθε μορφής τρέλας.