Ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων δεν μπορεί να θεραπεύσει όλες τις ανισότητες που υπάρχουν, και είναι άγνωστος ο αριθμός των επιχειρήσεων που δυνητικά μπορεί να διασώσει.

Αυτό παραδέχθηκε χθες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας στη διάρκεια της παρουσίασης του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως το τέλος του μήνα. Η δυσκολία στον υπολογισμό των επιχειρήσεων έγκειται στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των δεδομένων του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και των τραπεζών ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα χρέη των επιχειρήσεων.

Αναφορικά με την πολυπλοκότητα και τη γραφειοκρατία του νόμου ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου δήλωσε ότι «θα ήταν προτιμητέο να είχε κανένας ένα έγγραφο, αλλά αυτό δεν γίνεται», σημειώνοντας «δεν ξέρω εάν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος».

Οσο για τον κίνδυνο συμφόρησης των δικαστηρίων από τις προσφυγές για επικύρωση των συμβάσεων αναδιάρθρωσης, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου προσπάθησε να αντικρούσει τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από τραπεζικούς και επιχειρηματικούς φορείς λέγοντας ότι προβλέπονται συγκεκριμένες προθεσμίες, παραδέχθηκε ότι η επικύρωση είναι αναπόφευκτη στις περιπτώσεις που κάποιος είτε μειοψηφών ή μη συμμετέχων πιστωτής, επιμένει στην αξίωσή του πριν από τη ρύθμιση.

«Δεν χρειάζεται πάντα γι’ αυτές τις συμφωνίες να επικυρωθούν με δικαστική απόφαση. Οπότε νομίζω ότι δεν έχουμε το ίδιο πρόβλημα όπως έχει ο νόμος Κατσέλη. Εκτός αν υπάρχουν οι μειοψηφήσαντες πιστωτές, οι οποίοι χρειάζονται τη δικαστική απόφαση». Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομίας Γεώργιος Αρμπής λέγοντας ότι «η επικύρωση είναι αναπόφευκτη, διότι δεν μπορεί να δεσμευτεί κανένας πιστωτής χωρίς είτε τη θέλησή του είτε μια δικαστική απόφαση» και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που υπάρχει μειοψηφία που εξακολουθεί να αντιδρά και μετά τη συμφωνία, θα είναι αρκετές οι πιθανότητες που θα χρειαστεί να επικυρωθεί από το δικαστήριο.