Ρυθμίσεις σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο και τρίτους, ακόμα και εάν πρόκειται για ατομικές επιχειρήσεις, αρκεί οι οφειλές αυτές να έχουν δημιουργηθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και να είναι άνω των 20.000 ευρώ, προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων που κατατέθηκε χθες στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια έως το τέλος της εβδομάδας.

Το νομοσχέδιο, που τράπεζες και επιχειρήσεις περιμένουν με αγωνιά από πέρυσι, αναμένεται να δώσει δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες και σήμερα δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου.
Παράλληλα αναμένεται ότι θα δώσει ανάσα και στις τράπεζες, οι οποίες το τελευταίο δίμηνο είδαν τα κόκκινα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους να αυξάνονται, βγαίνοντας έτσι εκτός των στόχων που τους έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρείται ολιστική αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων, αφού δίνει την ευκαιρία σε μια υπερχρεωμένη επιχείρηση, η οποία όμως θα κριθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων βιώσιμη, να συγκεντρώσει όλους τους πιστωτές της προκειμένου να ρυθμίσει όλα τα χρέη της προς αυτούς, βάσει ενός ορθολογικού σχεδίου αναδιάρθρωσης.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών, με συνολικές οφειλές έως 31/12/16 από 20.000 ευρώ και άνω.

Η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και εάν εκδηλωθεί ενδιαφέρον μόνο από το 50% των πιστωτών της επιχείρησης, ενώ ευκαιρία ένταξης θα έχουν και οι πλέον υπερχρεωμένες επιχειρήσεις εφόσον πληρούν ως μοναδική προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε μία μόνο χρήση κατά την τελευταία τριετία.

Οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες θα γίνονται βάσει ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, θα μπορούν να περιλαμβάνουν μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής, έως και διαγραφές οφειλών.

Μάλιστα ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή για διάστημα 10 ετών, με την ελάχιστη καταβολή να διαμορφώνεται στα 50 ευρώ.

ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ. Ωστόσο, ο αριθμός και το ύψος των δόσεων καταβολής του ποσού που θα προσδιορίζεται στη σύμβαση αναδιάρθρωσης για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο θα καθορίζονται με κριτήρια:
* τη μηνιαία δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη
* τη μέγιστη διάρκεια της ρύθμισης και
* τον υπολογισμό της καθαρής παρούσας αξίας.

Σε περίπτωση που στη σύμβαση αναδιάρθρωσης προβλέπεται διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο, θα γίνεται κατά σειρά παλαιότητας, από την παλαιότερη οφειλή προς τη νεότερη, με κριτήριο τον χρόνο καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων και όχι τον χρόνο λήξης της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, εφάπαξ ή σε δόσεις. Μάλιστα, επί των οφειλών προς το Δημόσιο που θα ρυθμίζονται δεν θα υπολογίζονται περαιτέρω τόκοι ή προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, η συμφωνία για συναίνεση της πλειοψηφίας (60%) των συμμετεχόντων πιστωτών θα επιβάλλεται στη μειοψηφία, όμως θα υπάρχει προστασία στους μικρούς πιστωτές οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν στο ακέραιο το σύνολο των απαιτήσεών τους.

Η διαδικασία για την ένταξη στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα υλοποιείται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που διενεργεί αυτοματοποιημένα όλη τη διαδικασία, βήμα βήμα, μειώνοντας το διαχειριστικό κόστος και τον χρόνο τόσο για τους πιστωτές όσο και για τον οφειλέτη.

Τι θα γίνει με τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία

Διαγραφές και διευθέτηση οφειλών επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής έως την ερχόμενη Πέμπτη. Ωστόσο στις διατάξεις του εισάγει σειρά απαγορεύσεων, οι οποίες αφορούν τα χρέη τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα για οφειλές προς το Δημόσιο προβλέπεται ότι δεν θα είναι έγκυρος όρος σύμβασης αναδιάρθρωσης ο οποίος ορίζει την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο σε περισσότερες από 120 δόσεις. Κατ’ εξαίρεση για οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες υπερβαίνουν τα 2.000.000 ευρώ η αποπληρωμή τους θα μπορεί να γίνεται σε περισσότερες δόσεις εφόσον συναινεί το Δημόσιο, υπό την προϋπόθεση ότι η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής δικαιολογείται από τη συνολική δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη και έχει ως αποτέλεσμα την αποπληρωμή συνολικά μεγαλύτερου μέρους της οφειλής προς το Δημόσιο.

Επίσης δεν θα είναι έγκυρος ο όρος σύμβασης εξωδικαστικού συμβιβασμού ο οποίος θα προβλέπει τμηματική αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο ανά χρονικά διαστήματα που υπερβαίνουν τον μήνα και καταβολή μηνιαίας δόσης μικρότερης των 50 ευρώ, αλλά και την παροχή περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο ή την ικανοποίηση απαιτήσεών του με άλλα ανταλλάγματα αντί χρηματικού ποσού.

Οσον αφορά τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, δεν θα επιτρέπεται η διαγραφή βασικής οφειλής παρακρατούμενων εισφορών εργαζομένων προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ η διαγραφή βασικής οφειλής προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης δεν θα επηρεάζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα τρίτων.