Πράσινο φως για την ολοκλήρωση του μεγαντίλ των 130 δισ. δολαρίων μεταξύ της Dow Chemical και της DuPont άναψε υπό όρους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για να ολοκληρωθεί η συγχώνευση μεταξύ των δύο γιγάντων στα χημικά και ιδιαίτερα στα αγροχημικά, οι εταιρείες θα πρέπει να προχωρήσουν σε σημαντικές πωλήσεις δραστηριοτήτων και θυγατρικών τους.

Η συγχώνευση αυτή είναι το πρώτο μεγαντίλ που εγκρίθηκε από τα τρία που έκλεισαν πέρσι. Εκτός από την Dow Chemical και τη DuPont, έχουν συμφωνήσει η Monsanto με την Bayer και η China National Chemical με τη Syngenta. Ουσιαστικά, από έξι εταιρείες – κολοσσούς στα χημικά μένουν μόνο τρεις πλέον, από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Κίνα.

Η ΕΕ είχε εκφράσει την ανησυχία της για τη συγχώνευση των αμερικανικών εταιρειών Dow Chemical και DuPont, φοβούμενη ότι μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό στον κλάδο και να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής νέων χημικών όπως τα ζιζανιοκτόνα και τα φυτοφάρμακα. Ως αντάλλαγμα για να ανάψει το πράσινο φως από την Κομισιόν, η DuPont θα πουλήσει μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων της στην ανάπτυξη φυτοφαρμάκων. Σε αυτό περιλαμβάνεται και το αντίστοιχο τμήμα έρευνας και τεχνολογίας της αμερικανικής εταιρείας. Η Dow Chemical από την πλευρά της θα πρέπει να πουλήσει δύο εργοστάσια χημικών στην Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μάργκρεθ Βεστάγκερ ανέφερε ότι κύριος στόχος ήταν να μη δεχτεί πλήγμα η καινοτομία.

Η απόφαση της Κομισιόν θεωρείται ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και για άλλες αντίστοιχες μεγάλες συμφωνίες μεταξύ πολυεθνικών. Αντίστοιχες παραχωρήσεις αναμένεται να ζητήσουν οι εποπτικές Αρχές και από τις άλλες εταιρείες για να εγκριθούν οι συγχωνεύσεις τους.