Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της πολύπαθης δεύτερης αξιολόγησης

Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις των Βρυξελλών ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής και η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα.

Φαίνεται να υπάρχει συμφωνία σε ασφαλιστικό και φορολογικό, όχι όμως σε ενεργειακά και εργασιακά.

Κυβερνητική πηγή σημείωνε στη 1 τα μεσάνυχτα πως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιστρέφει στην Αθήνα, αλλά χωρίς να είναι σαφές το πώς θα συνεχιστεί η συζήτηση και πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί.

Μάλιστα νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης είχαν διαρρεύσει πληροφορίες από αξιωματούχο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), οι οποίες έλεγαν ότι θα υπάρξει και νέο ραντεβού την Παρασκευή.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν έκανε διαρροές, όπως είχε συμφωνηθεί, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η στάση του ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα σκληρή και ανατράπηκε η εικόνα σύγκλισης που υπήρχε μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη, παρέμεινε μετά το άκαρπο Eurogroup στη βελγική πρωτεύουσα, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.

Επί της ουσίας, πλέον αναμένεται να ξεκαθαρίσει:

* Αν το ΔΝΤ θα θέσει τελεσίγραφο με τις απαιτήσεις του στην ομάδα Τσακαλώτου, για μείωση αφορολογήτου στα 6.000-7.000 ευρώ, μείωση – «μαχαίρι» στις συντάξεις και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Δευτερευόντως οι Ευρωπαίοι θέτουν και πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

* Αν οι δεσμεύσεις Τσακαλώτου τους αρκούν, ή οι δανειστές θα επιμείνουν να ζητούν να προσυπογράψει την τελική συμφωνία και η αντιπολίτευση. Κάτι ανάλογο είχε ζητηθεί και το 2011 και το 2012, ξανά από τη Νέα Δημοκρατία, με κατάληξη το 2ο Μνημόνιο και εν τέλει εκλογές.