Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προειδοποιήσει αρκετές αεροπορικές εταιρείες ότι θα πρέπει να μεταφέρουν την έδρα τους ή να πουλήσουν μετοχές σε άλλους εάν μετά το Brexit θέλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν προορισμούς στην Ευρώπη. Οπως αναφέρει η «Γκάρντιαν», στις εταιρείες αυτές περιλαμβάνονται η Ryanair και η EasyJet.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, κορυφαία στελέχη των αεροπορικών εταιρειών ειδοποιήθηκαν ότι για να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά μέσα στην ΕΕ θα πρέπει να έχουν έδρα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών τους θα πρέπει να ανήκει σε επενδυτές από την ΕΕ.

Η νέα εξέλιξη πιθανότατα σημαίνει ότι αεροπορικές εταιρείες με έδρα τη Βρετανία θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές αναμένεται να φέρουν απολύσεις προσωπικού στη χώρα.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικά κεντρικά γραφεία και να εξετάζουν τι θα κάνουν με τη μετοχική τους σύνθεση. Αλλες εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η Κομισιόν θα παρουσιαστεί τελικά πιο ευέλικτη και θα τους επιτρέψει να λειτουργούν περίπου με το ίδιο καθεστώς.

Ο κλάδος ελπίζει επίσης ότι η Βρετανία και η ΕΕ θα μπορέσουν να πετύχουν σχετικά σύντομα συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις που θα διατηρήσουν οι δύο πλευρές μετά την ενεργοποίηση του Αρθρου 50, με το οποίο ξεκινούν οι επίσημες διαδικασίες για το Brexit. Σε περίπτωση όμως που τελικά υπάρξει κόντρα, η Βρετανία μπορεί να επιβάλει και αυτή αυστηρούς όρους στις αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν εκεί. Για παράδειγμα, η Ryanair που έχει έδρα το Δουβλίνο μπορεί να μην έχει πια τη δυνατότητα να εκτελεί εσωτερικές πτήσεις στη Βρετανία.