Νέο, «κρυφό» χαράτσι επιβλήθηκε στους συνταξιούχους προκαλώντας νέες αντιδράσεις. Εκτός από τις 18 γνωστές μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα, ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου επέβαλε και μία ακόμα μείωση, εν αγνοία των συνταξιούχων. Ειδικότερα, θεσπίζεται μηνιαία εισφορά 0,20 ευρώ, η οποία παρακρατείται από όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και αποδίδεται στον λογαριασμό κοινωνικής πολιτικής, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση ομοσπονδιών, σωματείων και συνομοσπονδιών συνταξιούχων.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σε επιστολή του προς την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι «για τις μεθοδεύσεις αυτές προκύπτουν αναμφισβήτητα όχι μόνο σοβαρές πολιτικές ευθύνες, αλλά και άλλου είδους ευθύνες» και ζητά «την ανάκληση της εκδοθείσας υπουργικής απόφασης καθώς και την κατάργηση της διάταξης αυτής γιατί είναι μια νέα περικοπή στις συντάξεις, όπως και την άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων χρηματικών ποσών στους συνταξιούχους».

Οπως σημειώνεται από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, παρακρατήθηκε από τους συνταξιούχους, για το τελευταίο επτάμηνο του 2016, ποσό ύψους 1.786.438 ευρώ και έπεται συνέχεια. Επίσης με σχετική υπουργική απόφαση τα παρακρατούμενα ποσά προβλέπεται να αποδίδονται σε τρεις ομοσπονδίες –που κατέθεσαν αίτηση κατά την υπουργική απόφαση –ως εξής: κατά 64% στην Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΤΑ, κατά 32% στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων και κατά 4% στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας.

Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ. Οπως αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με βάση την υπουργική απόφαση και με τα στοιχεία παρακράτησης για το 2016, προκύπτει ότι το ποσό των 1.786.438 ευρώ για επτά μήνες αντιστοιχεί σε 255.205 ευρώ τον μήνα. Διαιρώντας το ποσό των 255.205 ευρώ της μηνιαίας παρακράτησης με τα 0,20 ευρώ που είναι η μηνιαία εισφορά ανά συνταξιούχο προκύπτει ότι έγινε παρακράτηση σε 1.276.025 συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είναι μέλη σε κανένα σύλλογο συνταξιούχων.

Από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνεται ότι η σχετική διάταξη που δίνει το δικαίωμα σε όσους συνταξιούχους δεν επιθυμούν τη θεσπισθείσα παρακράτηση να υποβάλουν έγγραφη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία του ασφαλιστικού τους φορέα (τεθείσα για να καλύψει την προφανή αντισυνταγματικότητα) στερείται παντελώς ουσιαστικής και πρακτικής σημασίας, αφού η πλειονότητα των συνταξιούχων σίγουρα δεν μελέτησε άρθρο προς άρθρο και παράγραφο προς παράγραφο τον Νόμο 4387/2016 και ούτε ενημερώθηκε για την αποδοχή ή όχι της επιβαλλόμενης παρακράτησης.