Την υλοποίηση μιας σημαντικής για την ελληνική οικονομία επένδυσης συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα εξασφαλίσει 400 νέες θέσεις εργασίας, ανακοίνωσε χθες η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International.

Η νέα επένδυση της εταιρείας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει σημαντικά την παραγωγική της παρουσία στην Ελλάδα, αφορά νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ράβδων καπνού για το ΙQOS. Η μονάδα αυτή θα περιλαμβάνει 10 νέες γραμμές παραγωγής.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης επένδυσης το εργοστάσιο του Ασπροπύργου θα είναι το τρίτο εργοστάσιο διεθνώς της Philip Morris International, ύστερα από αυτά της Ελβετίας και της Ιταλίας, που θα παράγει προϊόντα καπνού που δεν περιλαμβάνουν καύση.

Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης παρουσιάζοντας το επενδυτικό σχέδιο και τους στόχους της εταιρείας, πρόκειται για μια επένδυση – σταθμό, η οποία πλέον τοποθετεί την Ελλάδα στο κέντρο της τεραστίας αλλαγής που φέρνει το ΙQOS στη διεθνή αγορά καπνικών.

Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ της επένδυσης αυτής, η οποία δημιουργεί 400 νέες θέσεις εργασίας και έχει πολλαπλά, σημαντικά και άμεσα οφέλη για την ελληνική οικονομία, τον πρωτογενή τομέα, είναι άμεση. Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης για την κατασκευή των νέων παραγωγικών μονάδων, ενώ οι πρώτες μηχανές θα τοποθετηθούν το φθινόπωρο με στόχο η πρώτη μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού να έχει ξεκινήσει εντός των επόμενων δέκα μηνών. Μάλιστα, με την ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής, ο σχεδιασμός είναι να παράγονται στην Ελλάδα, με την αξιοποίηση σημαντικής ποσότητας ελληνικών ανατολικών καπνών, ετησίως 20 δισεκατομμύρια ράβδοι καπνού, από τις οποίες μεγάλο μέρος θα εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΤΟ IQOS είναι ένα από τα τέσσερα προϊόντα της Philip Morris International που δεν περιλαμβάνουν καύση και απευθύνονται στις ανάγκες και τις διαφορετικές προτιμήσεις των ενήλικων καπνιστών. Είναι ένα θερμαινόμενο καπνικό προϊών που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2014 και αναμένεται έως τα τέλη του 2017 να πωλείται σε περισσότερες από 30 χώρες.

Η εταιρεία Παπαστράτος είναι η μεγαλύτερη εταιρεία καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα με μια μονάδα παραγωγής στον Ασπρόπυργο Αττικής και 800 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στις παραγωγικές και διοικητικές της εγκαταστάσεις, ενώ κατέχει το 40% της ελληνικής αγορά και εξάγει προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες. Το 2015 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα 1,34 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,1 δις. ευρώ είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού της χώρας.

Για εξαγωγές

Η μονάδα αυτή θα περιλαμβάνει 10 νέες γραμμές παραγωγής και θα είναι το τρίτο εργοστάσιο διεθνώς της Philip Morris International, ύστερα από αυτά της Ελβετίας και της Ιταλίας, που θα παράγει προϊόντα καπνού που δεν περιλαμβάνουν καύση