Η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν τρόπο να μη χαλάσουν τις εμπορικές τους σχέσεις αφού η συνεχιζόμενη οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών είναι επωφελής για το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον. Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Γερμανία Μπέρχαρντ Μάτες. Μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ ο Τραμπ έχει ζητήσει μεταξύ άλλων να επιβληθούν επιπλέον δασμοί σε εισαγόμενα προϊόντα για να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα της χώρας.

«Παρά το γεγονός ότι θεωρούμε πως η πιθανότητα να υπάρξει εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι μικρή, το θέμα δεν έχει φύγει ακόμη από το τραπέζι» έγραψε ο επικεφαλής του AmCham στη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ».

Σύμφωνα με τον Μάτες, οι ΗΠΑ διατηρούν εμπορικό έλλειμμα απέναντι στη Γερμανία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το έλλειμμα αυτό μάλιστα έχει δεκαπλασιαστεί την περίοδο από το 1983 έως το 1987. Τότε οι ΗΠΑ είχαν σημειώσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων 50 ετών. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας απέναντι στις ΗΠΑ διαμορφώνεται σε 50 δισ. ευρώ και έχει αποτελέσει πηγή αρκετών προστριβών μεταξύ των δύο πλευρών, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον. Είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας προειδοποίησε χθες ότι η χώρα μπορεί να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν τελικά να επιβάλουν επιπλέον δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα ή σε προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ από ξένες εταιρείες όπως είναι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι εξαγωγές της Γερμανίας τρέχουν τα τελευταία χρόνια με πολύ υψηλούς ρυθμούς, ενώ οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία της χώρας ζητούν και λαμβάνουν όλο και περισσότερες αυξήσεις.