Στον αλγόριθμο που διαμορφώνει τη χονδρική τιμή πώλησης του ρεύματος επικεντρώνεται η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού στη ΔΕΗ, η οποία ελέγχεται για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από το 2010 έως σήμερα.

Το χειρότερο ωστόσο για τη ΔΕΗ, που θα επισείσει σίγουρο πρόστιμο, θα είναι να εντοπιστούν εις βάρος της στοιχεία για «επιθετική χειραγώγηση της τιμής», τα οποία, σύμφωνα με πηγές των «ΝΕΩΝ», δεν έχουν προς το παρόν βρεθεί.

Ακριβώς έναν μήνα μετά την έφοδο 30 ελεγκτών της DG Comp στα γραφεία της ΔΕΗ, τα πρώτα ευρήματα εντοπίζονται στον τρόπο διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής του συστήματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα στοιχεία αφορούν τη χρήση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων και πώς αυτή επηρεάζει τον τελικό αλγόριθμο, μια πολύπλοκη εξίσωση με βάση την οποία λειτουργεί η αγορά χονδρικής.

Η έρευνα εστιάζει στο κατά πόσο η ΔΕΗ είχε τη δυνατότητα να διαμορφώνει με τέτοιο τρόπο τις προσφορές στον ημερήσιο προγραμματισμό ώστε να κρατά χαμηλά τη λεγόμενη οριακή τιμή του συστήματος. Οσο χαμηλότερα αυτή διαμορφώνεται τόσο αυτό βολεύει περισσότερο τη ΔΕΗ, που επειδή παράγει πολύ λιγότερο ρεύμα (53% μερίδιο) από αυτό που πουλάει στη λιανική (88,5% μερίδιο) αναγκάζεται και αγοράζει για να το διαθέσει. Οσο χαμηλότερα λοιπόν παραμένει η τιμή χονδρικής τόσο μειώνεται και το κόστος της ΔΕΗ.

Το σημαντικό όμως που θα τεκμηριώσει κατηγορίες εναντίον της ΔΕΗ είναι να βρεθεί ένοχη για «επιθετική χειραγώγηση τιμής». Τέτοια στοιχεία δεν έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα έρευνα, όπως λένε πηγές με γνώση της διαδικασίας.

Την ίδια ώρα, αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες ως προς την ολοκλήρωση της έρευνας. Ενώ αρχικά η αίσθηση ήταν ότι καταβάλλεται προσπάθεια ένα προκαταρτικό πόρισμα της DG Comp να έχει παραδοθεί έως το καλοκαίρι, άνθρωποι με γνώση της διαδικασίας εκτιμούν ότι η έρευνα θα τραβήξει σε χρόνο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επικρέμαται για καιρό πάνω από τη ΔΕΗ ο φόβος επιβολής ενός υψηλού προστίμου, δίνοντας λαβή για συνεχείς πιέσεις λήψης δομικών μέτρων και πώλησης μονάδων.

Ανυποχώρητη η τρόικα. Σε αντίθεση με την κινητικότητα γύρω από την έρευνα της DG Comp, στασιμότητα επικρατεί στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Η τρόικα φέρεται να επιμένει ότι οι δημοπρασίες δεν είναι παρά ημίμετρα και πως το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού επιτυγχάνεται μόνο με πώληση μονάδων, δηλαδή με άρση της βασικής στρέβλωσης, δηλαδή της προνομιακής πρόσβασης της ΔΕΗ σε λιγνίτες και νερά. Από την άλλη, η κυβέρνηση διά του Γιώργου Σταθάκη επιμένει στη θέση της, ότι οι δημοπρασίες και η πώληση πελατολογίου της ΔΕΗ αρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος. Με άλλα λόγια, αναζητείται μια συμβιβαστική διατύπωση σχετικά με την πώληση μονάδων, έτσι ώστε αφενός ο Σταθάκης να μπορεί να «την περάσει» στο εσωτερικό, αφετέρου να ικανοποιεί την επιδίωξη της τρόικας για δρομολόγηση των μέτρων που όλοι προεξοφλούν ότι κάποια στιγμή θα ληφθούν.